Zdravje > Prehrana
920 ogledov

Razlogi, zakaj jesti grozdje

trgatev Brda bralka
Grozdje je zelo zdravo in v tem času ga je v izobilju. Najbolj učinkovite pa so rdeče sorte grozdja, s čim bolj temno obarvano lupino.

Grozdje pomaga pri ohranjanju zdravega srca in ožilja. Poleg tega je učinkovit tudi pri hujšanju in čiščenju organizma.

Vsebuje vitamine B skupine (razen B12) ter vitamin C. Je pomemben vir polifenolov, ki so najbolj razširjeni antioksidanti v naši prehrani. Vsebuje veliko flavonoidov, galne kisline in antocianov.

Hranilne vrednosti v grozdju | Avtor: Institut za nutricionistiko Institut za nutricionistiko
Najbolj učinkovite so rdeče sorte grozdja, s čim bolj temno obarvano lupino. Gre za to, da sorte kot refošk, merlot, barbera, modra frankinja ter seveda jurka in izabela, vsebujejo največ flavonoidov, ki preprečujejo oksidacijo LDL (slabega) holesterola.

Kot izpostavljajo na Institutu za nutricionistiko, delujejo bakteriostatično in znižujejo koncentracijo celokupnega holesterola v krvi: "Zavirajo razvoj ateroskleroze in rast stafilokokov. Pomagajo preprečevati okvare DNK ter zobno gnilobo in bolezni dlesni."

Minerali za življenjsko energijo in še kaj

Fosfor ima pomirjevalen vpliv na živce in blaži migreno. Mengan podpira strjevanje krvi in gradnjo kosti in pomaga tudi pri delovanju ščitnice.V grozdju so še trije za zdravje zelo pomembni minerali in sicer železo za srce, kalcij za zobe in kosti ter magnezij, ki ga potrebujemo za zdrave kosti, mišice in živčevje.

Presnovni sidrom in grozdje 

Vinska trta je ena od najstarejših kulturnih rastlin. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Grozdje naj bi potencialno zmanjšalo tveganje za nastanek presnovnega sindroma, bolezenskih stanj, ki nastopijo istočasno in so razlog za za pogostejši pojav bolezni srca in ožilja: "Povečan krvni tlak, visok nivo sladkorja v krvi, presežek telesne maščobe okoli pasu ali nizek nivo dobrega holesterola HDL ter povečan nivo trigliceridov v krvi. Vse skupaj povečuje tveganje za nastanek bolezni srca, kapi ter diabetesa tipa 2," opozarjajo na Intitutu za nutricionistiko, kjer navajajo razultate triletne študije na podganah.

Študija je pokazala, da je trimesečno uživanje prehrane, v katero so vključili grozdje, zmanjšalo vnetne znake v telesu, še posebej v jetrih in trebušnem maščobnem tkivu. Zmanjšala se je maščoba v jetrih, ledvicah in trebuhu, še posebej v jetrih in ledvicah pa so se povečali znaki antioksidativne obrambe.

Komentarjev 2