Zdravje > Prehrana
307 ogledov

Recept: Mlada špinača s šampinjoni in jabolki

gobe, šampinjoni Žurnal24 main
V Hoferju lahko oktobra kupite roza pakete šampinjonov in jabolk, s katerimi zbirajo sredstva za preventivne programe društva Europa Donna.

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Za preprečevanje te bolezni, ki vsako leto v Sloveniji prizadene več kot tisoč žensk, je pomembna tudi preventiva. V Hoferju bodo zato tudi letos bodo svoje sodelavce, kupce in ostalo javnost aktivno opominjali na pomen samopregledovanja, preventive in zdravega življenjskega sloga, hkrati pa spodbudili, da naredimo nekaj dobrega tako zase kot tudi za druge.

V letošnjem oktobru bodo v njihovih trgovinah poleg že dobro prepoznavnih šampinjonov na voljo tudi jabolka v rožnati embalaži. Zelenjavno-sadni dvojec ni le zdrava dopolnitev vsakodnevnega jedilnika – z izbiro roza paketa bodo kupci lahko naredili nekaj dobrega tudi za druge. Za vsak roza paket jabolk in/ali šampinjonov, kupljenih  meseca oktobra, 10 centov namenjajo preventivnim programom slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna.

Preizkusite recept

Šampinjoni so bogati z minerali, pripomogli naj bi h krepitvi imunskega sistema in uravnavanju presnove, vsebujejo pa tudi veliko vitamina D. Redno uživanje lahko tako pripomore k boljšemu počutju ter izboljšuje odpornost. Jabolka pa veljajo za najbolj priljubljeno sadje na svetu ter vsebujejo tako prehranske vlaknine kot vitamina A in C. Roza navdih za osvežitev jedilnika Da sta sadje in zelenjava del vsakdanjega jedilnika, lahko poskrbimo z enostavnimi recepti in kančkom domišljije.

V rožnatem oktobru lahko preizkusite spodnji recept ter svoj jedilnik obogatite z zdravim obrokom, ki bo morda postal del vaše redne in zdrave prehrane.

Na žlici olja prepražite za grižljaj velike trakce puranjih zrezkov. Dodajte sol in poper po okusu ter postavite na stran. Šampinjone očistite, narežite na rezine in popražite na žlici olja. Med tem časom očistite mlado špinačo ter ji dodajte narezano očiščeno jabolko. Špinačo začinite s prelivom, ki je sestavljen iz tanko narezane čebule, žlice sončničnega olja, limoninega soka ter ščepca sladkorja. Preliv po okusu solite in poprajte. Špinačo preložite na krožnik in obložite s pripravljenimi puranjimi trakci ter popestrite s suhimi brusnicami in mletimi orehi.