Zdravje > Prehrana
175 ogledov

Rok uporabe do leta 2020

tuna Žurnal24 main
So za tako dolg rok uporabe krivi konzervansi?

Na Zvezo potrošnikov Slovenije se je obrnila članica, ki se je čudila dolgemu roku uporabe konzerve tune v olju. Na njej je bil zapisan rok uporabe do 31 decembra 2020.

Zanimalo jo je, ali ni morda tako dolg rok uporabe posledica dodajanja konzervansov, s katerimi podaljšajo rok uporabnosti izdelka, čeprav na embalaži izdelka niso navedeni. 

Sodobne tehnologije

“Tehnologija predelave živil z uporabo sistema HACCP, s katerim proizvajalci nadzorujejo, ali živila morebiti vsebujejo dejavnike tveganja za njihovo varnost, zagotavlja visoko raven higiene živil,” pojasnjuje strokovnjakinja na ZPS Marjana Peterman.

Dodaja, da lahko proizvajalci z uporabo sodobnih tehnik in tehnologij predelave živil in polnjenja v embalažo tudi brez uporabe konzervansov zagotavljajo varnost mnogih prehranskih izdelkov do izteka roka uporabe, pa tudi ohranjanje vseh potrebnih kakovostnih lastnosti izdelka.

“Danes je torej uporaba konzervansov pogosto povsem nepotrebna, kar velja tudi za konzerve tunine v olju ali slanici in je njihov rok uporabe lahko tudi daljši,” pravi. Pojasnjuje pa, da se glede na uporabljene tehnike in tehnologije predelave in polnjenja pa se lahko rok uporabe enakih izdelkov razlikuje med različnimi proizvajalci.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.