Zdravje > Prehrana
30 ogledov

S hrano lahko tudi izboljšamo zdravje oči

Z nanotehnologijo sta sadje in zelenjava užitna dlje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Smo tisto, kar pojemo. To pravijo avtorji nove knjige, ki pojasnjuje, da lahko s hrano preprečimo glavne bolezni oči.

Za zdravje oči lahko res poskrbimo tudi za mizo. Nekatera hrana namreč deluje preventivno pred glavnimi boleznimi oči kot so makularne degeneracije in katarakte. Tako pravi nova knjiga z recepti in trikci za zdravje oči, ki jo je izdala American Degeneration Foundation.

“Korenje je le eno od mnogih živil in dodatkov, ki pripomorejo k zdravemu očesu,” pojasnjuje soavtor knjige Eat Right for Your Sight, otroški oftalmolog na Univerzi Loyola James McDonnell. Pravi, da se lahko zdravje naših oči ob določeni hrani celo izboljša.

Smo tisto, kar jemo 

Glavno pravilo, ki ga opisuje knjiga je, da jemo vsak dan živila treh različnih barv. “Pomislite na rdečo barvo paprike ali šipka, na violično barvo pese, na zeleno, rumeno zelenjavo. V tej hrani je ogromno vitaminov in sestavin, ki pomagajo tudi k zdravim očem,” opisujejo. V knjigi sicer opisujejo tudi trike, kako različno zelenjavo pripravimo na način, da jo bodo pojedli tudi tisti otroci, ki je ne marajo. Že iz repe lahko naredimo pire, ki ga lahko skrijemo v čokoladnem muffinu. “Predsednica American Macular Degeneration Foundation Jennifer Thompson je pri 39-ih letih dobila diagnozo makularne degeneracije. Po dveh desetletjih zdravega prehranjevanja in s pravim načinom življenja lahko še vedno vozi in bere. Je živ dokaz, da smo tisto, kar pojemo,” so zaključili. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.