Zdravje > Prehrana
70 ogledov

S pomarančo nad gubice

pomaranča Žurnal24 main
Pomaranče spodbujajo razstrupljanje našega telesa in nas ščitijo pred rakavimi obolenji. Njihovo uživanje zavira staranje kože, lahko pa jih uporabimo tudi za obrazne maske.

Včasih so bile pomaranče v naših krajih zelo redke in so veljale za bogato darilo. Danes imamo na trgovskih policah veliko izbiro različnih vrst pomaranč, njihovo uživanje pa strokovnjaki priporočajo predvsem v zimskih mesecih, ko primajkuje sezonskega sadja.

Pomaranče so zdrave, vsebujejo veliko vitamina C, so odličen vir kalija in folatov, ki so pomembni za obnavljanje naših celic. Pomaranče spodbujajo razstrupljanje in ščitijo pred rakavimi obolenji, rdeče pomaranče pa imajo tudi antocianine, ki imajo pomembno vlogo pri obrambi pred oksidacijskimi poškodbami organizma, delujejo preventivno za srčno-žilne bolezni in ščitijo pred nekaterimi vrstami raka. Sodeč po nekaterih raziskavah vplivajo tudi na izboljšanje vida.

Izboljšajo spomin

pomaranče, pomaranča | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Raziskava strokovnjakov z Univerze Reading je dokazala, da flavonoidi v pomarančah spodbujajo delovanje naših možganov. Flavonoidi namreč izboljšajo spomin s pomočjo aktiviranja signalnih poti v hipokampusu, ki je povezan z učenjem in shranjevanjem informacij.

Udeleženci v raziskavi so bili stari med 60 in 80 let, vsak dan trajanja raziskave pa so morali spiti pol litra pomarančnega soka. Pred začetkom raziskave so jim izmerili spomin, tekoči govor in reakcijski čas, z istimi testi so imeli opravka po koncu raziskave. V dveh mesecih so v povprečju dosegli za osem odstotkov boljše rezultate. 

Pomaranče za lepo kožo

Pomaranče pa so odlične tudi za našo kožo. Vitamina C in E v pomarančah namreč zavirajo staranje naše kože in nastajanje gubic. Pomaranče lahko uporabimo tudi za domačo masko za obraz. Zelo priljubljena je maska iz žlice jogurta, žličke medu in iztisnjenega soka pomaranče. Na obrazu jo pustite delovati dvajset minut, uporabite pa jo lahko tudi večkrat na teden.

Za gubice lahko uporabite tudi masko iz pomarančnega soka in oljčnega olja. Masko pustite delovati le pet minut, uporabite pa jo dvakrat do trikrat na teden.

Če kupite bio pomaranče, lahko v primeru aknaste kože uporabite njihov olupek. Na akne nanesite sok iz olupka in pustite delovati vsaj pol ure. Sok bo kožo pomiril in pripomogel k zmanjšanju težave. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.