Zdravje > Prehrana
3974 ogledov

S temi čaji ne pretiravajte

Žajbelj je trajen nizek grm, ki zraste od 60 do 70 centimetrov visoko. Ima močne Žurnal24 main
Čaji so zdravi, predvsem zeliščni čaji imajo številne pozitivne učinke na naše zdravje. Pri uporabi posameznih čajev moramo biti zmerni, nekatera zelišča v prevelikih količinah tudi škodijo.

Spet so prišli hladni dnevi in pitje čaja je zopet vsakodnevna rutina. Veliko čajev lahko pijete vsakodnevno in dlje časa, ne da bi pri tem škodili zdravju. Pri drugih pa morate biti zelo previdni, saj daljše uživanje vodi tudi do zdravstvenih težav.

Poslabšajo se težave z zaprtjem

Pri Gorenjskih lekarnah opozarjajo, da lahko nekatere zdravilne rastline v prevelikih količinah škodujejo zdravju. Tak primer je sena: “To je zdravilna rastlina z odvajalnim delovanjem, ki je ne smemo uporabljati dlje kot teden ali dva, saj se ob dolgotrajnejši uporabi lahko zveča lenobnost črevesja, težave z zaprtjem se še dodatno poslabšajo, na odvajalo se navadimo  in potrebujemo vedno večje odmerke, poruši se elektrolitsko ravnovesje v telesu, pojavijo pa se še druge težave. Tudi čas uporabe gornika, ursi čaja, je omejen”. Predlagajo, da čaj iz gornika pijete le ob pojavu okužbe sečil in največ en teden. "Zdravljenja ne ponovite več kot petkrat letno brez posveta z zdravnikom ali farmacevtom," dodajajo.

Žajbljev čaj, ki ga večina uporablja pri vnetjih ustne votline, lahko pijete tudi pri prebavnih težavah. "Ne pijte ga dlje kot dva tedna. Posebna previdnost velja ob uporabi nekaterih zdravilnih rastlin pri nosečnicah, doječih materah, otrocih in osebah z določenimi obolenji,” še dodajajo v Gorenjskih lekarnah. 

Ločite sadne in zeliščne od zdravilnih

Pri Mariborskih lekarnah pa opozarjajo, da moramo ločiti sadne in zeliščne čaje od zdravilnih čajev, ki so namenjeni zdravljenju določenih zdravstvenih težav. “Čeprav so sadni in zeliščni čaji načeloma varni in pri večini ljudi, ki nimajo posebnih zdravstvenih težav in omejitev, ne povzročajo posebnih težav, velja biti pri njihovemu uživanju zmeren,”  opozarjajo. Kot primer so podali uživanje večjih količin sadnih čajev, ki zaradi sadnih kislin, ki jih vsebujejo, povzročujo draženje želodčne kisline. “Podobno velja tudi za zeliščne čaje. S prekomernim uživanjem lahko zaužijete takšne odmerke snovi iz zelišč, ki že imajo terapevtske ali neželene učinke,” pravijo. Številne zdravilne rastline se namreč smejo uporabljati tako za zeliščne kot za zdravilne čaje.

Preden kupite nov čaj, se pozanimajte o zeliščih, ki jih vsebuje. Pri stalnem uživanju lipovega čaja denimo lahko pride do srčnih okvar. Metinega čaja naj denimo ne bi pili bolniki z žolčni kamni in tisti, ki imajo težave z zgago. Prav tako ni priporočljiva za nosečnice in doječe matere. 

Predvsem nesladkani čaji so praviloma zdravi in zelo priporočljivi. Pijmo jih pogosto, saj imajo posamezni čaji številne pozitivne učinke na zdravje. Kljub temu pazite, da ne boste pretiravali le z enim zeliščem.   

Komentarjev 2