Zdravje > Prehrana
75 ogledov

Skrivnost za zdravo srce

borovnice Shutterstock
Borovnice nam ne ponujajo le pomembnih antioksidantov. Zadnja raziskava kaže, da so že majhne količine dovolj za zdravo srce.

Skrivnost za zdravo srce je v borovnicah. Ta zdravilen sadež naravno znižuje krvni pritisk, poleg tega zagotavlja elastičnost krvnih žil, kar sta dva pomembna dejavnika za zdravje srca. To ugotavlja nova študija strokovnjakov z Univerze na Floridi, ki je bila objavljena v Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Zdravilen sadež

Borovnice tudi sicer veljajo za izjemno zdravilen sadež, ki ga nutricionisti zelo priporočajo zaradi visoke vsebnosti antioksidantov. Že pretekle študije so dokazale, da 250 gramov borovnic na dan občutno pripomore k zdravemu srčno-žilnemu sistemu. A je količina 250 gramov borovnic na dan previsoka, da bi jo ljudje uživali dolgoročno. Zato so strokovnjaki pod vodstvom Sarah Johnson ugotavljali, ali lahko borovnice tako pomagajo, tudi če jih jemo v manjših količinah. Z raziskavo so se osredotočili na ženske, ki so pred kratkim vstopile v menopavzo. To je namreč občutljivo obdobje, ko imajo ženske pogosto težave z visokim krvnim pritiskom, povečajo se tudi težave s srčno-žilnim sistemom.

Pred raziskavo so vsem udeleženkam izmerili pritisk. Nato so polovici žensk naročili, naj osem tednov dnevno pojedo 22 gramov prahu borovnic, ki po količini predstavlja skodelico svežih borovnic. Ostala polovica žensk je jedla placebo. Ženske so morale v osmih tednih raziskave živeti enako kot doslej. Po osmih tednih so imele ženske, ki so jedle pravi prah borovnic, znižan pritisk, njihove žile so bile veliko bolj elastične. Poleg tega se jim je v krvi povišala koncentracija dušikovega oksida za 68 odstotkov. Najpomembnejši funkciji dušikovega oksida sta nadzor tonusa krvnih žil, pri čemer deluje kot vazodilatator, širi krvne žile, ter nadzor adhezije krvnih ploščic oziroma trombocitov.  

Komentarjev 1
  • mirror 16:49 11.januar 2015.

    V članku mešate borovnice in brusnice. To sta dva različna sadeža.