Zdravje > Prehrana
301 ogledov

Sladoled: Bakterije, ki povzročajo okužbe

vanilija sladoled Profimedias
Zastrupitev s sladoledom je lahko resna, včasih celo usodna.

Sladoled je občutljivo živilo, ki je pogosto vzrok črevesnih težav pri ljudeh, zato zahteva posebne pogoje shranjevanja in higiensko ravnanje. Zastrupitev s sladoledom je lahko resna, včasih celo usodna," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Bakterije v sladoledih in zamrznjenih desertih, ki največkrat povzročajo okužbe ali zastrupitve so po njihovih izkušnjah: Salmonella, Lysteriamonocytogenes, Staphylococcus aureusEnterobacteriaceae. Tipični znaki zastrupitve, ki se lahko pojavijo že nekaj ur po zaužitju sladoleda pa so:

  • slabost
  • bruhanje,
  • tope bolečine v trebuhu,
  • driska,
  • glavobol.

V izogib okužbi ali zastrupitvi s sladoledom priporočajo, da naj bo obisk trgovine, kjer bomo kupovali sladoled, zadnji  postanek na poti domov, da ne bo sladoled izpostavljen  previsoki  temperaturi. Poleg tega svetujejo, naj bo sladoled zadnje živilo v trgovini, ki ga položimo v nakupovalno košarico.

sladoled | Avtor: Shutterstock Shutterstock

"Ustrezno hlajen sladoled je na dotik trd in zamrznjen. Izdelek, ki je mehak na dotik, ni shranjen na ustrezni temperaturi. V tem primeru opozorimo prodajalca," pravijo. Dodajajo, da morajo biti sladoledi v odprtih zamrzovalnih vitrinah zloženi pod označeno linijo z rdečo črto.

Za transport domov pa moramo sladoled dobro zaščititi: "Priporočljivo ga je shraniti v izolirne vrečke oziroma torbe s hladilnimi vložki, ali vsaj v papir, da bo temperatura v času transporta čim nižja."

Takoj v zamrzovalnik

Ko pridemo domov moramo dati sladoled takoj v zamrzovalnik, odtajanega sladoleda pa ne zamrzujemo ponovno. Sladoled vedno shranjujemo v originalni embalaži in ga ne prestavljamo iz ene embalaže v drugo. "Shranjujemo ga v zamrzovalniku na temperaturi, ki je označena na  embalaži. Nanj pa naj ne vpliva višja temperatura  pri pogostem odpiranju vrat zamrzovalnika," pravijo.

Sladoleda ne shranjujemo v zamrzovalniku ob živilih, ki bi lahko vplivala na njegov okus ali vonj. Pri serviranju pa uporabljamo čist pribor in upoštevamo druga pravila osebne higiene, predvsem higieno rok. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.