Zdravje > Prehrana
194 ogledov

Slovenski strokovnjaki raziskali vpliv koencima Q10 na kožo

kozmetika Shutterstock
Rezultati ovrgli predvidevanja, da uživanje koencima Q10 prispeva k zaščiti kože pred UV, ugodno pa vpliva na čvrstost kože.

Slovenski raziskovalci so v znanstveni reviji Biofactors objavili rezultate raziskave, v kateri so preverjali vpliv dopolnjevanja prehrane s koencimom Q10 na stanje kože, so sporočili iz Inštituta za nutricionistiko.

Prva znanstvena raziskava

"Ker doslej ni bilo objavljene prav nobene verodostojne znanstvene raziskave, ki bi ovrednotila vplive uživanja koencima Q10 na kožo, je to predstavljalo poseben raziskovalni izziv. Po eni strani smo se lotevali raziskovanja precej razširjenega mita, hkrati pa smo se srečevali s problemom znanstveno ustreznega spremljanja stanja kože, ki ni ravno pogosto predmet znanstvenih raziskav. Problema smo se lotili s kontrolirano raziskavo na zdravih ženskah, za kontrolo pa smo uporabili placebo - torej preparat brez aktivne snovi. Le takšna raziskava namreč omogoča realne primerjave o vplivu neke snovi na telo, saj izključi t.i. motilne dejavnike," pravi vodja raziskave doc. dr. Igor Pravst.

Z leti količina v telesu upada

Koencim Q10 velikokrat poimenujejo tudi "koencim mladosti", saj vlada splošno prepričanje, da naj bi zaviral staranje, kar številni oglaševalci uporabljajo v oglasih za anti-age kozmetične preparate. Rezultati raziskave na ljudeh so zelo zanimivi tudi zato, ker so predhodne raziskave pokazale, da količina koencima Q10 v organizmu, torej tudi v koži, zaradi zmanjšane sposobnosti biosinteze s starostjo upada. Dodajanje koencima Q10 bi torej lahko ugodno vplivalo na lastnosti kože.

Rezultati raziskave slovenskih raziskovalcev so pokazali, da uživanje Q10 ne prispeva k zaščiti kože pred UV, so pa pokazali, da ima v resnici ugoden vpliv na gladkost in čvrstost kože, navaja Inštitut za nutricionistiko. Rezultati med drugim dopolnjujejo dokaze o ugodnih vplivih te snovi na telo, ki so še posebej močni na področju varovanja zdravja srca, so še dodali.

Raziskava na 33 prostovoljkah

Katja Žmitek iz Inštituta za nutricionistiko je pojasnila, da je raziskava trajala 12 tednov, vključili so 33 prostovoljk. Prostovoljke so razdelili v tri skupine, ki so uživale izdelek brez koencima Q10 in z dvema različnima odmerkoma koencima Q10. Preverili so, ali koencim Q10 res prispeva k zaščiti kože pred UV žarki, hkrati pa so ocenjevali tudi stanje gub, mikroreliefa, gladkosti in strukture kože, še navajajo.

Raziskavo so izvedli na Inštitutu za kozmetiko Visoke šole za storitve, sodelovali pa so še raziskovalci iz Inštituta za nutricionistiko in Univerze v Ljubljani. Sofinancirala jo je Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.