Zdravje > Prehrana
25 ogledov

Slovensko meso testirano pred letom dni

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V Nemčiji v mesu nevarna bakterija, v Sloveniji ZPS meso testirala pred letom dni. Analiza pokazala skladnost z zakonskimi zahtevami.

Po tem, ko so v Nemčiji v  nekaterih vzorcih pakiranega in mariniranega mesa za žar znanih trgovskih verig in diskontov našli klice MRSA, smo vprašanje glede varnosti tovrstnega mesa naslovili na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Vzorci skladni z zakonskimi zahtevami

Bakterija MRSA je lahko nevarna, če pride na rano ali se z njo okužijo ljudje, ki imajo zmanjšano imunsko odpornost. Lahko povzroča tudi  vnetje dihalnih poti. Za okuženost naj bi bila kriva napačna ali pretirana uporaba antibiotikov v živinoreji.

Na ZPS smo naslovili tudi vprašanje, ali glede na odkritja nemških strokovnjakov, načrtujejo vnovično testiranje. Odgovorili so nam, da je ZPS test mletega mešanega mesa izvedel lani jeseni. "Na vzorcih je bila opravljena tudi mikrobiološka analiza. Mleto meso sodi med mikrobiološko občutljiva živila, zato smo v okviru raziskave preverili tudi njegovo varnost (Salmonella spp.) in higieno (Escherichia coli in aerobni mezofilni mikroorganizmi). Vsi preverjeni vzorci so bili skladni z zakonskimi zahtevami," pravi Jasmina Bevc Bahar.

"Omeniti pa je treba, da smo za polovico vzorcev ugotovili, da so bili preseženi higienski parametri, ki jih mora nadzorovati proizvajalec na koncu proizvodnega procesa, zato je treba v takem primeru preveriti, ali je bila zagotovljena nepretrgana hladna veriga in primerno hlajenje v trgovinah," dodaja Bevc Baharjeva.

Izolirna vrečka, hladilna torba ali časopis

Sicer pa na ZPS potrošnikom svetujejo, da meso v toplejšem vremenu ob nakupu preložijo v izolirno vrečko, hladilno torbo, ali pa predpakirano meso zavijejo v nekaj plasti časopisa in ga čim prej shranijo v domači hladilnik (preverijo naj, koliko stopinj je dejansko v hladilniku). Živila, ki jih moramo shranjevati v hladilniku, bodo ostala kakovostna in varna, če bo v hladilniku temperatura manj kot pet stopinj, tam, kjer shranjujejo meso pa celo manj kot dve stopinji Celzija.

Meso porabite čim prej

Meso je potrebno porabiti čim prej - ne glede na navedeni rok uporabnosti in paziti na higieno rok in v kuhinji, da ne pride do okužbe drugih, posebno še svežih živil. Meso pa moramo tudi dobro prepeči oziroma prekuhati, da uničimo za zdravje škodljive mikroorganizme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.