Zdravje > Prehrana
34 ogledov

Slovo štetju kalorij, zdaj štejemo grižljaje

kosmiči zajtrk Shutterstock
V raziskavi strokovnjakov z Brigham Young University so morali udeleženci šteti grižljaje. V enem mesecu so v povprečju shujšali dva kilograma.

Tuji mediji napovedujejo nov trend hujšanja. Po novem ne bomo več šteli kalorij, pač pa grižljaje.

V novi raziskavi objavljeni v reviji Advances in Obesity, Weight Management & Control so strokovnjaki z Brigham Young University iz ZDA pojasnili zanimive ugotovitve. Ljudje, ki mesec dni šteli grižljaje, so v tem času v povprečju izgubili dva kilograma, kar velja za zdravo in zmerno hujšanje.

Težko je beležiti grižljaje

V pilotni projekt je bilo vključenih 61 ljudi, ki so morali zabeležiti število grižljajev in požirkov pijač, razen vode. Nato so morali število grižljajev in požirkov v naslednjih štirih tednih zmanjšati za 20 do 30 odstotkov. Od 61-ih udeležencev jih je 41 dokončalo izziv, vsi ti pa so shujšali ne da bi spreminjali sestavo hrane ali povečali količino gibanja.  

Zdaj bodo strokovnjaki sledili udeležencem in ugotavljali, ali bodo to težo obdržali, ali se bodo hitro zopet zredili. Ugotovili so, da je bilo osebam najtežje beležiti število grižljajev, zato se v ta namen že razvija mobilna aplikacija.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.