Zdravje > Prehrana
166 ogledov

So vegetarijanci res bolj zdravi?

Zelenjava na tržnici Anže Petkovšek
Čeprav so bili vegetarijanci vitkejši, na splošno njihovo tveganje za srčna obolenja ni bilo bistveno drugačno od mesojedcev, je pokazala raziskava.

Vegetarijanci naj bi bili bolj zdravi kot ljudje, ki jejo meso, ampak nova študija to razširjeno tezo postavlja pod vprašaj. Raziskovalci so ugotovili, da mesojedci nimajo znatno višjega tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni v desetletnem obdobju, kot osebe, ki so iz svojih jedilnikov črtale meso.

“Ne bi rekel, da je vegetarijanski način prehranjevanja neučinkovit pri preprečevanju kardiovaskularnega tveganja, ampak bi lahko bili pozitivni učinki na ljudi manjši, kot menijo nekateri,” je dejal vodja raziskave Hyunseok Kim z medicinske fakultete Univerze Rutgers v New Jerseyju.

Nacionalna anketa o zdravju

Raziskovalci so analizirali podatke nacionalne ankete o zdravju in nutricionistiki iz leta 2007 in 2010, v katerih je sodelovalo skoraj 12,000 posameznikov, starejših od 20 let, od tega 263 vegetarijancev. Čeprav so bili vegetarijanci vitkejši, na splošno njihovo tveganje za srčna obolenja ni bilo bistveno drugačno od mesojedcev. 

Vegetarijanci so imeli manjše tveganje za debelost, povišan krvni tlak in metabolični sindrom – vsi dejavniki tveganja za kardiovaskularne bolezni. A bi lahko bi bilo to po besedah raziskovalcev tudi posledica dejstva, da so se za vegetarijanstvo v večji meri odločajo mlajši posamezniki in ženske, ki imajo že tako nižje tveganje za pojav te vrste obolenj.

Primerjali so tudi Framinghamovo oceno tveganja za srčno-žilne bolezni, ki vključuje starost, spol, raven holesterola, krvni pritisk in kadilske navade. Raziskava je pokazala, da je tveganje vegetarijancev 2,7-, mesojedcev pa 4,5-odstotno. Po mnenju Kima je razlika statistično zanemarljiva.

Komentarjev 7
  • jozicamurn 12:02 18.december 2016.

    Vsi te delajo genocid nad zelenimi bitji, ki dihajo in cvetijo ter nam dajejo kisik :) Isti šmorn.

  • vogue 09:00 18.december 2016.

    veganstvo in vegetarianstvo ni isto. Če tega ne razlikujete ne komentirajte članka.

  • MihaPu 21:01 17.december 2016.

    Dej Ferluci, če ti kaj ne paše spizdi v šiptarijo ne pa da si že patetičen s tem ko direktno napadaš uporabnike tukaj. Ne mislijo vsi isto kot ti in pusti jim svoje mnenje. Ma Jožica prav v nekaterih pogledih ...prikaži več kot npr. to da poznam primer, ko so starši vegetarijanci hranili malega dojenčka samo z vegy prehrano in pri odraščanju jim je umrl, saj ni prejel potrebnih snovi, ki jih dobi le v mesu. Veliko je takšnih primerov. Mislim da je hotela povedati to. Otrokom moramo pustiti možnost izbire ko so starejši, ne pa da jih v to prisilimo.