Zdravje > Prehrana
472 ogledov

Sok iz brusnic preprečuje okužbe sečil

Brusnice sok Profimedias
Brusnica je novejše ljudsko zdravilo, ki očisti bakterije iz mehurja in blaži pekočo bolečino.

Brusnica (lat. Vaccinium macrocarpon) postaja vse bolj priljubljena rastlina, zelo se izpostavlja njena zdravilna moč, kar potrjujejo tudi številne klinične študije.

Znanstveniki sedaj zatrjujejo, da bi lahko z rednim sokom brusnic celo zmanjšali uporabo antibiotikov, ki jih zdravniki predpisujejo ob okužbi sečil, ki je sicer najpogostejša bakterijska okužba.

brusnice | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Znano je, da zaradi kratke sečnice ženske zbolevajo veliko pogosteje kot moški. Vsaka šesta od desetih žensk je vsaj enkrat enkrat doživela to neprijetno okužbo, četrtina je takšnih, ki se jim vnetja ponavljajo na šest mesecev. Med okužbe sečil uvrščamo vnetje sečnice, vnetje mehurja ter pri moških vnetje prostate.

Mnogi postanejo odporni na antibiotike

Nezdravljena akutna vnetja lahko prerastejo v kronično ponavljajoča vnetja in petnajst odstotkov vseh predpisanih antibiotikov se predpiše zaradi vnetij sečil. Zdravnik ga predpiše za prvo linijo zdravljenja, zaradi kronično ponavljajočih vnetij pa mnogi postanejo odporni na njih.

Da bi vse to preprečili, strokovnjaki z univerze v Bostonu predlagajo brusnice in to na osnovi večmesečne raziskave. Sodelovalo je 373 žensk, vse pa so imele v zadnjem letu vsaj dve okužbi sečil. Polovica od njih je spila kozarec brusničnega soka na dan, drugi polovici so znanstveniki ponudili placebo, torej brusnicam podobno pijačo. 

Na koncu so ugotovili, da so jo ženske iz skupine, ki je redno uživala brusnice, veliko bolje odnesle; za štirideset odstotkov bolje, kot skupina, ki je namesto brusničnega soka uživala nadomestek.

Brusnice namreč vsebujejo tanine in proantocianidine, ki preprečujo, da bi se bakterije, ki najpogosteje povzročijo vnetje, pritrdile na stene urinarnega trakta. Te snovi mehur obložijo s posebno prevleko, zaradi katere bakterije ne morejo dolgo ostati na mestu in se množiti, zaradi česar tudi ne morejo povzročiti okužbe.

Po pisanju portala American Journal of Clinical Nutrition, pa so raziskovalci kljub vsemu opozorili, da brusnični sok ne zdravi okužb, jih le preprečuje: "Večina počaka na okužbo in šele takrat začne piti brusnični sok, ampak ko se simptomi pojavijo bo že prepozno in bodo najverjetneje že potrebovali antibiotik," so sporočili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.