Zdravje > Prehrana
35 ogledov

Starejši težje sprejemajo nove jedi

juha Shutterstock
Poleg zdrave prehrane mora starostik zaužiiti tudi zadostne količine vode, čaja ali naravnih sokov.

S staranjem imamo vse več težav z zdravjem, zato je toliko bolj pomembno, kaj in koliko v starosti pojemo. Z nepravilno prehrano se namreč zdravstvene težave še povečeajo.  

Ena od njih je tudi obstipacija ali zaprtje, ki je pogost problem pri starejših, opaža tudi vodja prehrane v Domu starejših Hrastnik Damjan Zelenik. V tem primeru svetuje, da starejšim ponudimo zadostno količino tekočin predvsem v obliki vode, nesladkih zeliščnih čajev in naravnih sokov, mešano prehrano z zadostno količino sadja in zelenjave ter nepredelana živila. Vse našteto lahko namreč zelo omili te težave. “Ne smemo pa pozabiti tudi na primerno telesno aktivnost, ki jo prilagodimo sposobnostim posameznika,” dodaja.

Vsaj štirje obroki

Zdrava prehrana starostnikov naj bi po priporočilih Zelenika vključevala štiri oziroma še bolje pet dnevnih obrokov hrane: “Torej zajtrk, dopoldanski premostitveni obrok, kosilo, popoldanski premostitveni obrok  in večerjo.” Dodaja, da lahko premostitveni obroki, malice, vsebujejo zgolj sadje in škrobno živilo, na primer polnozrnato štručko. V odvisnosti od sestave glavnega obroka pa jih lahko dopolnimo še z beljakovinskim živilom, na primer s skuto, ter primernim napitkom. “S primerno načrtovano prehrano tako preko celega dneva zagotovimo ustrezno pokrivanje potreb po energiji in hranilnih snoveh,” pojasnjuje.

Ugotavlja, da se pri starejših pogosto srečujemo z zelo utrjenimi prehranjevalnimi navadami, ki ni nujno, da so najbolj zdrave: “Starejši pogostokrat težje sprejemajo nove in njim nepoznane jedi.” Zato svetuje, da tradicionalno slovensko prehrano pripravimo na bolj zdrav način, razveselimo starejše in naredimo nekaj dobrega za njihovo zdravje in počutje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.