Zdravje > Prehrana
323 ogledov

Ste ga že poskusili?

Pomelo Profimedias
Danes kupite velik pomelo in si jutri zjutraj z njim naredite okusen ter osvežilen zajtrk.

Ste se za Valentinovo najedli čokolade in iščete nekaj lahkega, osvežilnega a še vedno sladkega? Poskusite z velikim pomelom. Gre za bratranca grenivke, le da je bolj sladek, pripravimo pa ga lahko na razno razne načine.

Za zdrav zajtrk poskusite koščke pomela z grškim jogurtom, žličko medu in nekaj žličkami vašega najljubšega muslija. Osvežilen zajtk vas bo nasitil, osvežil in dal dovolj moči za idealen začetek dneva.  

Spoznajte pomelo

Pomelo je sadež po obliki podoben veliki hruški in največji med citrusi, saj lahko tehta tudi do deset kilogramov, njegov premer pa doseže do trideset centimetrov. Na naših trgovskih policah so precej manjši od rekorderja.

Doma je v jugovzhodni Aziji, kjer ga poznajo že več kot štiri tisoč let. Tako kot drugi agrumi ima tudi pomelo tri plasti. Sadež obdaja dišeča debela lupina, ki je svetlo zelena ali rumenkasta. Lupina je neužitna, vsebuje eterična olja, pokriva pa jo voščena prevleka, ki ščiti sadež. 

Zdrav sadež

Pomelo največkrat jemo svež, sadež olupimo in razdelimo na krhlje, odstranimo pa čim več bele kožice, ki obdaja krhlje. Pomelo vsebuje veliko vitamina C in kalija, pospešuje prebavo in spodbuja tek. Ščiti nas pred slabim holesterolom in srčno kapjo, lajša pa tudi simptome prehlada.

Pomelo olupimo lažje kot pomaranče ali grenivke, lupina pa je tako debela, da včasih predstavlja polovico teže sadeža. Notranja plast je sadno meso rumenkaste ali rožnate barve, ki ga obdaja različno debela bela plast lupine. Meso je manj sočno kot sadno meso pomaranč ali mandarin, okus pa je osvežilen in grenko-sladek. Na spodnjem posnetku lahko vidite, kako se najlažje spopasti s pomelom.

 

 

 

 

 

 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.