Zdravje > Prehrana
1104 ogledov

Številne kršitve pri slovenskih živilih

Trgovina
Inšpektorji zaznavajo številne kršitve predpisov.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v zadnjih letih pri inšpekcijskih pregledih zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil ugotovila številne kršitve.

Slovenija ima štiri sheme kakovosti za zaščito kmetijskih pridelkov in živil. Sheme kakovosti, opredeljene z evropsko zakonodajo, omogočajo zaščito kmetijskih pridelkov in živil na trgu EU, nacionalna shema kakovosti pa na podlagi nacionalne zakonodaje samo na območju Slovenije.

Uprava za varno hrano je od vključno leta 2013 do vključno lani opravila skupno 721 inšpekcijskih pregledov in pri tem ugotovila 117 kršitev. Med njimi so neustrezna označba, zavajajoča oznaka, neveljaven certifikat, neažuren certifikat, neskladna spletna prodaja in prodaja ekoloških živil v necertificiranem obratu. Prihaja tudi do tega, da certifikata ali potrdila o skladnosti ni mogoče dobiti na mestu prodaje, v nekaterih primerih pa zavezanec sploh ni vključen v nadzor.

Plesnivi burek Plesniva hrana Zdravje Plesniva hrana: kaj z njo storiti?

Kje je največ kršitev?

Glede zaščitene označbe porekla so lani ob 14 izvedenih pregledih ugotovili šest kršitev. Leto pred tem sta bila neustrezna dva od pregledanih 25 primerov, do konca letošnjega julija pa so ob 16 izvedenih pregledih ugotovili štiri kršitve.

Pri zaščiteni geografski označbi so lani ob 37 izvedenih pregledih ugotovili sedem kršitev. Leto pred tem je bilo pregledov 12 in kršitev pet, do konca letošnjega julija pa štirje pregledi in ena kršitev.

Inšpekcijski pregled certifikatov zajamčene tradicionalne posebnosti je bil lani eden, predlani pa štirje. Predlani je inšpektorat ugotovil eno kršitev. Letos inšpekcija še ni izvedla pregledov lastnikov teh certifikatov.

Brez pregledov s strani uprave za varno hrano je bilo lani področje višje kakovosti, predlani pa so ugotovili kršitev v enem od dveh pregledanih primerov. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta so izvedli en pregled, ki ni pokazal nepravilnosti.

Glede integrirane pridelave od začetka leta 2016 niso ugotovili kršitev, glede ekološke pa je na nepravilnosti lani pokazalo 24 od stotih pregledov. Leto pred tem je bilo takšnih 13 od 64, letos pa dva od 45 pregledov.

Osnovne preglede do izdaje certifikata in pozneje redno najmanj enkrat letno v Sloveniji sicer izvajajo kontrolne organizacije, uprava za varno hrano pa izvaja uradni nadzor nad kontrolnimi organizacijami in živili v prometu.

Zdravi na počitnicah Zdravje Kakšno hrano vzeti na pot in kako jo spakirati

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • miki1234 08:35 09.avgust 2018.

    namesto, da bi analizirali vsebino izdelkov in tako varovali pred spornimi živili se našim organom zdi bolj pomembno, da so imena in porekla izdelkov napisana brezhibno ...