Zdravje > Prehrana
1062 ogledov

Strokovnjaki svetujejo, katera deska za rezanje je primernejša

Deska za rezanje Profimedias
Katera deska je boljša, lesena ali plastična?

Dolgo časa je prevladovalo mnenje, da je plastična deska za rezanje primernejša od lesene, saj da jo lažje in bolje očistimo. Ker se na lesenih deskah po večkratni uporabi pojavijo večje reže, smo bili prepričani, da je plastična različica deske boljša, saj se ne poškoduje tako hitro. Vendar smo se očitno motili, najvnovejše raziskave namreč kažejo, da so plastične deske prijazno mesto za razmnoževanje bakterij. 

deska za rezanje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Raziskovalci ameriške Univerze Winsconsin so ugotovili, da bakterije, vključno s salmonelo, na leseni deski niso preživele čez noč, za razliko od deske iz plastike, kjer so se enake bakterije samo še razmnožile.

Ob tem opozarjajo, da so posebej nevarne tiste zares stare deske, na katerih so se že pojavile reže, ki so tako pravi raj za bakterije, zato je pomembno, da takšno staro desko takoj odvržete. 

Nasploh plastična podlaga za sekanje ne absorbira vode, ostane dlje časa vlažna zato bakterije dlje časa preživijo.

Les vpije vodo in se hitreje suši, poleg tega pa vsebuje naravne antibiotike, ki upočasnjujejo rast bakterij.

Uporabljamo različne deske

Največ napak naredimo, ko meso in zelenjavo sekljamo na isti deski. Običajno namreč najprej narežemo piščanca, desko slabo umijemo ali sploh ne, zatem je na vrsti solata. Piščanec sicer termično obdelamo, zelenjava pa ostane surova, kar pomeni, da jo lahko okužimo in zaradi tega celo zbolimo. 

Po besedah raziskovalca Bena Chapmana, ki je sodeloval pri raziskavi, na plastični deski sekamo surovo meso, vendar jo operemo v pomivalnem stroju pri visoki temperaturi, ki bo uničila bakterije. Leseno desko priporoča za rezanje zelenjave, oziroma hrane, ki jo bomo zaužili surovo in takoj.

Kar se lesene deske tiče, strokovnjaki svetujejo, da jo pobrišemo takoj po pranju, enkrat na mesec pa jo je dobro namazati z oljem, ki odbija vodo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ferluci 13:55 07.februar 2017.

    V praksi: najprej narežemo čebulo, damo pražit, nato meso. Solato režemo direktno v skledo.

  • mph 17:54 06.februar 2017.

    Raziskavo financirali združenje proizvajalcev lesenih desk. :-) Skratka še ena bebava raziskava, ki nima ne repa ne glave. Bistveno lažje je oprati plastično, ni globokih zarez, možno jo je dati v pomivalni stroj, ... Kakšni neki naravni antibiotiki v lesu .. uaaa ....

  • kana 17:28 06.februar 2017.

    mi je čisto vse eno kakšna deska, važno, da je kaj meseka za rezat.