Zdravje > Prehrana
18019 ogledov

Študija: Zato je bolje piti kavo z mlekom

kava Unsplash
Avtorji študije menijo, da lahko pitje kave z mlekom nudi boljše protivnetne učinke kot uživanje kave brez mleka.

Polifenolne spojine so naravno prisotne spojine, ki jih v večjih količinah najdemo v različnih živilih, še posebej tistih, rastlinskega izvora. Poleg tega, da naše telo ščitijo pred škodljivim vplivom prostih radikalov (torej delujejo kot antioksidanti), imajo tudi dokazane protivnetne lastnosti. Bogata s polifenoli je tudi kava. 

Vendar jih telo ne absorbira zlahka, zato obstaja kar nekaj študij, v katerih so preučevali, kaj se zgodi, ko ti antioksidanti reagirajo z drugimi molekulami, kot so beljakovine.

V najnovejši raziskavi, objavljeni 30. januarja v znanstveni publikaciji Journal of Agricultural and Food Chemistry, so znanstveniki raziskali, kako se polifenoli obnašajo v kombinaciji z aminokislinami, gradniki beljakovin. Rezultati so bili obetavni.

Pitje kave | Avtor: Profimedia Profimedia
"V študiji smo pokazali, da ko polifenol reagira z aminokislino, se poveča njegov zaviralni učinek na vnetje v imunskih celicah.  Pri tem si lahko predstavljami,  da bi ta koktajl lahko tudi blagodejno vplival na vnetje pri ljudeh. Zdaj bomo raziskovali naprej, najprej na živalih. Nato upamo, da bomo prejeli sredstva za raziskave, ki nam bodo omogočile preučevanje učinka pri ljudeh," je dejala profesorica Marianne Nissen Lund z Oddelka za znanost o hrani na Univerzi v Kopenhagnu, ki je vodila študijo. 

Da bi raziskali protivnetni učinek kombinacije polifenolov z beljakovinami, so raziskovalci v imunske celice inducirali umetno vnetje. Nekatere celice so za tem prejele različne odmerke polifenolov, ki so reagirali z aminokislino, medtem ko so druge prejele le polifenole v enakih odmerkih. Kontrolna skupina ni prejela ničesar.

Ekipa je odkrila, da so bile imunske celice, zdravljene s kombinacijo aminokislin/polifenolov, dvakrat bolj učinkovite v boju proti vnetjem kot celice, ki so prejemale samo polifenole.

Ker so kavna zrna bogata s polifenoli, mleko pa z beljakovinami, so v drugi študiji testirali, ali se polifenoli vežejo na beljakovinske molekule, ko kavi dodamo mleko.

Po besedah ​​profesorice Lund so njihovi rezultati pokazali, da so se reakcije med polifenoli in beljakovinami pojavile tudi v kavi z mlekom. Zaradi teh rezultatov avtorji študije menijo, da lahko pitje kave z mlekom nudi boljše protivnetne učinke kot uživanje kave brez mleka.

"Lahko si predstavljam, da se nekaj podobnega zgodi na primer v mesni jedi z zelenjavo ali smutiju, če poskrbite, da boste dodali nekaj beljakovin, kot sta mleko ali jogurt," je zapisala znanstvenica v sporočilu za javnost.

Komentarjev 1
  • rokobert 13:28 01.februar 2023.

    Vsaj zame en zanimivejših člankov v zadnjem času...lepo razloženo,nič nakladanja,ne predolg in ne prekratek prispevek...več takih👍