Zdravje > Prehrana
46 ogledov

Super paradižnik kot 50 steklenic vina

Lušt Žurnal24 main
Britanski strokovnjaki so ustvarili paradižnik poln antioksidanta.

Zaužitje enega super paradižnika naj bi bilo ekvivalentno 50 steklenicam rdečega vina. Ne po vsebnosti alkohola, pač pa po vsebnosti zelo močnega antioksidanta resveratrola. 

Resveratrol spada v skupino polifenolov in ima veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje. Varuje srce in ožilje, ščiti naše celice pred uničujočimi prostimi radikali, znižuje slab in zvišuje vrednosti dobrega holesterola, nam pomaga pri odpravi stresa, utrujenosti in tako dalje. Poleg tega upočasnjuje procese staranja, ščiti pa tudi pred nekaterimi vrstami raka.

Ustvarili superparadižnik

Prav zaradi številnih pozitivnih učinkov na zdravje so strokovnjaki z britanskega centra za raziskave John Innes ustvarili paradižnik, ki je zelo bogat z resveratrolom in bo zato ščitil naše celice pred degenerativnimi porcesi. Prvi sper paradižnik so opisali v Nature Communications.

Med vire resveratrola poleg rdečega vina štejemo tudi japonski dresnik, najdemo ga tudi v temni čokoladi, arašidih, borovnicah ... 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.