Zdravje > Prehrana
2561 ogledov

Tako prelisičite željo po sladkem

Vanilijeva torta s hruškami Žurnal24 main
Zaradi sladkorja se redimo, koža se hitreje stara, povzroča pa tudi številne bolezni. V resnici sladkorja ne potrebujemo v svojem življenju. Preverite, kako se mu lahko uprete.

Vsi vemo, da je sladkor škodljiv, da povzroča številne bolezni, zaradi sladkorja se redimo. Sladkor negativno vpliva tudi na lepoto našega obraza, ki so mu dermatologi dali kar ime “sugar face”. Kriv je namreč za hitrejše staranje kože, za aknasto in mastno kožo, vrečke pod očmi in bledico.

Razlogov, da se sladkorju preprosto upremo je veliko, a mu kar ne moremo reči "ne". To je zato, ker sladkor vpliva na naše možgane in zaradi njega postanemo odvisni. Ob uživanju sladkorja se namreč v možganih sprošča hormon dopamin, ki med drugim vpliva tudi na našo dobro voljo, večjo živahnost in več energije. Zaradi tega si ga močno želimo, a njegov učinek traja zelo malo časa, zato si ga želimo še in še.

Ko se odločimo za dieto in se mu poskušamo izogniti, pa lahko občutimo pomanjkanje motivacije in energije ter čustveno praznino. Zato se pogosto ob okusni čokoladi, slastni tortici ali božanskem sladoledu preprosto prekršimo in posežemo po sladkorju.

Tako se mu boste lažje uprli 

Dejstvo je, da bo dieta brez sladkorja vsak dan lažja. Dlje kot se je boste držali, manj bo možnosti, da jo boste prekršili, saj ne boste želeli uničiti svojega truda. Zato preprosto začnite in vztrajajte.

Če boste imeli doma sladkor in sladkarije, je več možnosti, da se boste prekršili. Izpraznite stanovanje, naj v njem ni več sladkorja. Tako boste vsaj doma ob močnem napadu lakote varni.

Jejte zdrav zajtrk, kosilo in večerjo. Izogibajte se hudi lakoti, saj boste tedaj še bolj ranljivi in boste hitreje popustili. Zjutraj in v dopoldanskem času jejte tudi sadje, ki vsaj malce poteši vašo željo po sladkorju.

Za svojo odločitev, da ne boste jedli sladkorja, povejte domačim, prijateljem in sodelavcem. Tako se boste želeli izkazati tudi pred njimi, oni pa vam ne bodo ponujali sladkarij.

Ko ste lačni, ne hodite v trgovino, saj boste podlegli želji po sladkem. V trgovini bodite siti, tako boste lažje kupili zdrava živila.

V trgovini kupite stevio v obliki prahu, ki jo dodajate hrani. Gre za naravno sladilo, ki ga lahko uporabite v čaju, smutijih ali doma pripravljenih sladicah.

Ko razmišljate o sladkorju, si umijte zobe ali vzemite žvečilni gumi brez sladkorja. Tako bo verjetnost, da si boste še želeli nekaj sladkega, manjša.

Vsak dan spijte kozarec mineralne vode, saj pomanjkanje mineralov hitro vodi v večjo željo po sladkem.

Zelo priročen je tudi cimet v prahu, ki ga lahko dodate v jogurt ali smuti, obema bo dodal sladkast okus, ob tem pa pomagal uravnavati krvni sladkor.

Bodite pozitivni in počnite stvari, ki vas veselijo. Veliko se smejte, posezite tudi po nekaterih rastlinah, ki po ljudskem zdravilstvu odpravljajo potrtost. Te so rožmarin, kardamon, nageljnove žbice, oves, melisa, nikar pa ne pozabite tudi na kurkumo.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.