Zdravje > Prehrana
128 ogledov

Tako se prehranjujemo Slovenci in Slovenke

sol Žurnal24 main
Četrtina Slovencev in petina Slovenk še vedno izpušča zajtrk.

"Dnevno naj bi zaužili tri do pet obrokov, vendar le približno 40 odstotkov odraslih prebivalcev zaužije vsaj tri, slaba petina pa le en obrok dnevno," ugotavljajo na Ministrstvu za zdravje.

Med zaposlenimi prebivalci je po njihovih ocenah še nekoliko manjši delež prebivalcev, ki vsakodnevno užije vse tri obroke: "Ker se vse več ljudi med delovnim časom prehranjuje zunaj doma, je treba več pozornosti nameniti tudi kakovosti tovrstne ponudbe."

Po mnenju zdravstvene stroke ima zelo pomembno vlogo zajtrk, saj nam da energijo za začetek dneva. "Čeprav se je navada zajtrkovanja v zadnjem desetletju izboljšala, je zajtrk obrok, ki ga odrasli še vedno najpogosteje izpuščajo (četrtina moških in petina žensk). Navada zajtrkovanja se nekoliko izboljšuje tudi med mladostniki, saj jih nekaj manj kot polovica zajtrkuje vsak dan," pravijo na ministrstvu.

Pretiravamo s soljo

"Prebivalci Slovenije zaužijemo preveč soli. Namesto še sprejemljivih pet gramov soli dnevno (otroci tri grame), je odrasli zaužijemo v povprečju dvanajst gramov," pravijo na ministrstvu. Prekomeren vnos soli pomeni po njihovih besedah tveganje za povišan krvni tlak, ki vodi do možganske kapi ter drugih bolezni srca in ožilja.

Potrebe posameznika po soli so sicer odvisne od stopnje intenzivnosti telesne dejavnosti, temperature okolja in zaužite tekočine. "Po ocenah skoraj tri četrtine soli zaužijemo s predelanimi živili in predpripravljenimi obroki," ugotavljajo.  

Pomembno je postopno zmanjševanje količine soli v živilih, saj se po njihovih podatkih na manj slan okus privadimo v približno osmih tednih: "Pri tem je na eni strani ključna vloga živilske industrije in ponudnikov hrane, na drugi strani pa je ozaveščeni posameznik, ki pri pripravi jedi uporablja manj soli ter ne dosoljuje jedi iz navade. Jodirana sol je pomemben vir joda v prehrani, ki je potreben za pravilno delovanje ščitnice." 

Premalo sadja in zelenjave

Po podatkih zdravstvenega ministrstva v povprečju zaužijemo le eno tretjino priporočene količine zelenjave in le dve tretjini priporočene količine sadja: "teh živil bi morali zaužiti približno 500 gramov dnevno."

paprika | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Zelenjava in sadje vsebujeta veliko vlaknin, vitaminov in antioksidantov. Če ju ustrezno kombiniramo, dosežemo boljše učinke na zdravje. "Priporoča se vključenost zelenjave v najmanj tri dnevne obroke ter vključenost sadja v najmanj dva," dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.