Zdravje > Prehrana
2843 ogledov

Te sladkarije so smrtno nevarne za otroke mlajše od 14 let

otrok, deklica, sladkarije Profimedia
Po spodnjem opisu boste starši morda bolj pazljivi ...

Bivša reševalka Nikki Jurcutz opozarja na nevarnost zadušitve z nekaterimi najljubšimi otroškimi dobrotami – med njimi so tudi lizike in Skittlesi. V svojem posnetku, ki ga je objavila na spletni platformi TikTok pod uporabniškim imenom tinyheartseducation, pojasnjuje, da sladkarije povzročijo skoraj 30 odstotkov zadušitev s hrano pri otrocih, mlajših od 14 let.

Nedvomno se vsak otrok rad posladka z dobrotami in starši mu pri tem radi ugodijo – vse dokler ne izvejo, kako nevarne so lahko. Kaj pravzaprav naredi določene sladkarije tako tvegane za zadušitev? "Sladkarije, ki so okrogle oblike, so popolne za ustvarjanje zapore, ki blokira otrokovo dihalno pot." Opozarja, da ko otroci zaužijejo trde sladkarije, te hitro postanejo spolzke in lahko zdrsnejo v njihovo dihalno pot.

tik tok, skittles | Avtor: Tiny Hearts Education Tiny Hearts Education

Nikkijin videoposnetek je hitro zaokrožil po TikToku in postal takoj viralen, saj je prejel na tisoče ogledov in komentarjev. V komentarjih so uporabniki omenjene spletne platforme delili tudi svoje nezgode. Eden od mnogih je zapisal: "Tudi sam sem liziko preveč močno sesal, saj se je odlomila od paličice. K sreči je zdrsnila v grlo in ne v sapnik. Kakšna sreča!"

Drugi komentar je izrazil skrb: "Zakaj izdelujejo stvari, namenjene otrokom, ki tako očitno predstavljajo nevarnost zadušitve?" Spet tretji je s svetom delil, da vedno prežveči Skittle bonbone, preden jih ponudi svoji hčerki. Nikki je na svojem profilu delila tudi drugo hrano, ki bi lahko predstavljala nevarnost za zadušitev. Ne boste verjeli, a na seznamu so tudi mehke penice oziroma marshmallows. Bivša reševalka je pojasnila, da so te sladke poslastice zelo lepljive in težko prebavljive, še posebno pri otrocih, mlajših od pet let. Če se penica ujame v njihove dihalne poti, jo je skoraj nemogoče odstraniti z udarci po hrbtu. 

Nikki je v svojem videoposnetku na TikToku pokazala, kako se zagozden grozd hitro lahko odstrani iz dihalne poti, medtem ko se sladka penice ne more. "Ko so slednje mokre, postanejo lepljive in težje za pogoltniti, kar pomeni, da jih je tudi težje odstraniti iz dihalne poti."  

Kaj to pomeni? Da se bodo otroci morali odreči tem sladkim skušnjavam? Niti pod razno. "Penice lahko prilagodite, da postanejo varnejše," pravi Nikki. "Narežete jih lahko na manjše koščke ali pa jih zamenjate z mini penicami." Svojo misel konča s trditvijo, da je prilagajanje hrane odličen način, da ta postane varnejša za otroke.

@tinyheartseducation Replying to @w𝖎𝖓𝖙𝖊𝖗 𝖒𝖔𝖔𝖓 lollipops are essentially hard candies on a stick. They are round and slippery, if they break off from the stick they could put your child at risk of choking. #introducingsolids #startingsolids #newparents #candy #infoforparents ♬ original sound - Ian Asher
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.