Zdravje > Prehrana
1419 ogledov

Testirali termovke in ugotovili, da proizvajalci obljubljajo preveč

Nakupovalni voziček
Za izdelke na testu so odšteli med 8,50 in 53 evri.

Potrošniške organizacije so pod drobnogled vzele 17 termovk, namenjenih uporabi na poti in pri aktivnostih na prostem. "Glavnina se je odrezala dobro, a kar 7 izdelkov je prejelo oceno nižjo od dobre. Slabše ocene so termovke prejeli na delu testa, kjer smo preverjali toplotno izolacijo, tri so prejele tudi oceno nezadovoljivo za tesnjenje," so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije. 

Zmagala najdražja

 | Avtor: ZPS ZPS
Za izdelke na testu so odšteli med 8,50 in 53 evri. "Najdražja je res tudi zmagovalka testa, a sta takoj za njo, le z minimalno nižjo oceno, izdelka za katera boste odšteli 20 oziroma 25 evrov, medtem ko so med slabše ocenjenimi res cenejši izdelki, a tudi tisti s cenami okoli 25 evrov," so pokazali testi. 

Najobsežnejši in najpomembnejši del testa je bil preverjanje izolacije termovk, kjer so z meritvami preverili, kako se s časom spreminja temperatura pijače v steklenici. Preizkuse so najprej izvedli z vročo vodo (>95 °C), nato še s hladno (5 °C). Temperaturo so preverjali po šestih, dvanajstih in štiriindvajsetih urah.  "Po šestih urah smo pri večini namerili vsaj 80 °C, po dvanajstih urah pa se med njimi že kažejo razlike. Ob tem opozarjamo, da do polovice napolnjene termovke še slabše zadržujejo toploto, saj so v povprečju temperature za 12 do 15 °C nižje od tistih, ki jih dosegajo polne," pojasnjujejo na ZPS. 


Po šestih urah se je pri večini temperatura vode s 5 °C dvignila le za stopinjo ali dve in po dvanajstih ni presegla 8 °C. Temperatura šele po štiriindvajsetih urah naraste nad kritičnih 10 °C, ko voda izgubi osvežilni učinek.

Poleg tega so preverili tesnjenje steklenic ob tem ko se prevrnejo ali padejo, njihovo izdelavo, in kako se obnašajo po tem, ko jih (dlje časa) uporabljamo. Steklenice smo do treh četrtin napolnili z vročo vodo, ki smo ji dodali malo površinsko aktivne snovi, jih za deset minut obrnili `na glavo´, nato pa preverjali, ali se kje pojavijo sledi vode (na pokrovčku, izlivu ali na ohišju). Tri termovke testa niso opravile," dodajajo. 

V Zvezi potrošnikov Slovenije so po opravljenem testu opozorili, da proizvajalci obljubljajo boljšo izolacijo, kot je v resnici, zato tem podatkom ne moremo zaupati. "Delno usmeritev, kaj kupiti, tokrat dajejo cene, saj so termovke z boljšimi lastnostmi v povprečju dražje," so še poudarili.

 

Komentarjev 1
  • jgm 14:43 29.november 2019.

    Pozabili ste napisati rezultate testa: ime termovke, cena, lastnosti.

Sorodne novice