Zdravje > Prehrana
146 ogledov

To bi se zgodilo, če bi eno leto jedli le krompir

krompir Shutterstock
Andrew Taylor je že en mesec na zelo dolgočasni dieti ...

Andrew Taylor se je odločil, da bo eno leto poskusno jedel samo krompir, piše The Independent. Z dieto naj bi izgubil težo in izboljšal svoj odnos s hrano. Vprašanje pa je, kako škodljiva je takšna dieta.

Po enem mesecu diete je na svojem Facebook profilu objavil fotografijo nedokončanega obroka krompirja. Gre za potrditev teorije, da začnemo ob vedno isti hrani uživati manjše količine hrane, saj smo je naveličani in imamo prej občutek sitosti.

V prvem mesecu je pri svojih 120-ih kilogramih izgubil kar deset kilogramov, zdaj ima več energije, tveganje za razvoj sladkorne bolezni pa se mu je občutno zmanjšalo. Kaj pa lahko prinese takšna dieta na dolgi rok? 

Moški s 120-imi kilogrami naj bi pojedel okoli tri kilograme krompirja na dan, kar predstavlja okoli dva tisoč kalorij. Za moškega, ki bi želel shujšati, je to normlana količina. Krompir je odličen vir ogljikovih hidratov in vlaknin, bo pa osebi s takšno dieto primanjkovalo beljakovin. Andrew s takšno dieto na dan zaužije le 60 gramov beljakovin, potreboval pa bi jih najmanj 90 gramov.

Premalo maščob 

Krompir vsebuje tudi zelo malo maščobe, zato bo Andrewu primanjkovalo esencialnih maščobnih kislin, prav tako ne bo imel dovolj maščobe za absorbcijo vitaminov A, D, E in K.

S takšno dieto bo pridobil dovolj tiamina, niacina, vitamina B6, folata, vitamina C, kalija, magnezija, fosforja in bakra. Če bo v svojo prehrano vključil tudi sladki krompir, bo povečal možnosti, da pridobi vitamina A in E, pa tudi železo in kalcij.

Če bo dovolj izpostavljen soncu, bo dobil tudi dovolj vitamina D, še pred koncem enega leta pa mu bo zmanjkalo vitamina B12. Zaradi tega bo slabokrven, morda bo utrpel tudi trajne poškodbe živcev. Najbolje bi bilo, če bi občasno jedel tudi kvas in si s tem povečal raven nekaterih drugih B vitaminov. 

Primanjkovalo mu bo tudi cinka, kar bi najbolj vplivalo na usta, črevesje in kožo. Zmanjšala bi se sposobnost celjenja ran, tvegal bi tudi poškodbe brbončic za okus. Zmanjkovalo bi mu klorida, selena in joda, kar bi zmanjšalo njegovo odpornost in morda vplivalo na delovanje ščitnice.

Na kratki rok ni škode

Če boste jedli samo eno vrsto hrane, najbrž na kartki rok ne bo nobene škode. Sicer pa ni nobene znane hrane, ki bi vsebovala dovolj vseh potrebnih snovi za potrebe odraslega človeka. Najbrž je celo krompir res ena najboljših izbir, če bi morali jesti le eno hrano za preživetje, saj vsebuje kar velik spekter potrebnih snovi. Bolj kot denimo riž ali testenine. Tudi sadje in zelenjava ne bi bila dobra, saj bi moral za preživetje pojesti ogromne količine določenega sadja ali zelenjave. Če bi izbral hrano živalskega izvora, pa bi mu primanjkovalo vlaknin in številnih vitaminov ter mineralov.

Sicer pa vsebuje krompir, ki je delno zelen, več solanina. Tudi pri majhnih količinah lahko zelen krompir povzroči bruhanje, krče, povišano telesno temperaturo, glavobole in vrtoglavico.

Sicer ni jasno, kakšen odmerek je potreben, da ga lahko označimo kot strupenega. Strokovnajki so si enotni, da so normalne količine krompirja varne za uživanje. Ni pa jasno, kakšen vpliv bi imele tako velike količine krompirja za tako dolgo časa na naše telo. 

Bo pa Andrew med dieto prihranil kar nekaj denarja, saj so cene krompirja zelo nizke. Trenutno je cena krompirja pri nas na spletnem oglasniku bolha od 30 do 45 centov na kilogram. To pomeni, da bi za krompir brez začimb odrasel moški v Sloveniji porabil le okoli 30 evrov na mesec.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.