Zdravje > Prehrana
262 ogledov

To je hrana za boljši spanec

spanje, sanje Žurnal24 main
Prava hrana, ki jo zaužijete zvečer, vam lahko pomaga, da boste hitreje zaspali.

Seveda vemo, da pred spanjem ni dobro jesti, kar velja predvsem za tiste, ki bi radi shujšali. A če ste vendarle preveč lačni, si lahko privoščite prigrizek. Strokovnjaki so izbrali takšne, ki celo pomagajo zaspati.  

Banana

banana | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Če ne morete zaspati, pojejte manjšo banano, svetujejo strokovnjaki. Sadež namreč vsebuje triptofan, aminokislino, ki pospeši zaspanost. V banani so tudi ogljikovi hidrati, ki absorbirajo triptofan v možganih, vitamin B6 pa ga pomaga pretvoriti v melatonin, hormon, ki nam pomaga zaspati. Kalij v bananah odpravlja stres in utrujenost, magnezij pa pomaga pri sproščanju mišic, vse skupaj pa pripomore k zdravemu spancu.

Mandlji

Oreščki so znani po tem, da vsebujejo veliko zdravih maščob. Kombinacija triptofana in magnezija v mandljih pomaga do sprostitev mišic in seveda lažjega spanca. 

Med

Deluje kot blago pomirjevalo. Najbolje je, da ga zmešamo s toplim mlekom, če mleka ne marate, žličko medu pomešajte v kamilični čaj. Med znižuje raven oreksina, ki  v možganih uravnava stanje budnosti oziroma pozornosti.

Oves

Poleg tega, da je bogat z vitamini, oves vsebuje še minerale in spanju prijazno aminokislino triptofan, ki kot že vemo, spodbuja melatonin. Poleg tega oves spodbuja nastanek inzulina, ta pa stimulira nastanek triptofana.

Puran

puran, meso | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tudi po zaužitju tega živila boste hitro zaspali pred televizorjem. Puranovo meso je eden najbolj znanih virov triptofana, beljakovine v mesu pa vam bodo pomagale do še boljšega počutja. Seveda ne smete pretiravati.

dezurni@zurnal24.si 

 

 ,

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.