Zdravje > Prehrana
123 ogledov

To je zajtrk za žalostne in depresivne

lassi Profimedias
Iščete ideje za zdrav zajtrk ali malico? Danes poskusite slan nepalski lassi, ki vam bo dal energijo in poskrbel za dobro voljo.

Lassi je priljubljen napitek, ki bazira na jogurtu. Nanj pogosto naletimo v Indiji in njej bližnjih državah, poznamo pa številne različice. Nekateri so sladki in z dodanim sadjem, drugim dodamo začimbe in morda tudi sol. Ponavadi ga uživajo v toplem vremenu ob kosilu.

Nepalski lassi je zelo enostaven, zmešati morate 250 mililitrov navadnega jogurta, deciliter vode, ščepec soli in četrtino žličke kurkume v prahu.

Lahko pa poskusite drugi recept, ki je malo močnejšega okusa. Zmešajte 250 mililitrov grškega jogurta, deciliter mleka, četrtino žličke kurkume in prav toliko kardamoma. Dodajte majhno žličko sladkorja, ščepec soli in uživajte v napitku.

Proti depresiji

Takšen lassi bo poskrbel, da boste boljše volje. Raziskava objavljena v reviji Phytotherapy Research je pokazala, da je kurkuma lahko v določenih primerih bolj učinkovita, kot nekatera razširjena antidepresivna zdravila. Je pa koristna tudi zato, ker stimulira jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Skrbi za zaščito proti zastrupljanju jeter z mnogimi strupenimi kemikalijami.

Kadamom pa je v tradicionalni medicine naveden tudi kot afrodiziak, poznan je tudi kot karminativ. Zanimivo je, da tudi kardamom poveča dobro voljo, pripravke iz te drage začimbe je leta 1997 znanstveno opisala nemška strokovna komisija, ki ga je priporočala kot sredstvo proti depresiji. Dnevna doza je do dva grama v različnih pripravkih – zakaj ne v lassiju.

anja.scuka@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.