Zdravje > Prehrana
2696 ogledov

To je zelenjava, ki jo izberejo otroci

Vrt Profimedia
Bi na svojem vrtu posadili zelenjavo, ki jo bodo oboževali tudi otroci? Starše smo povprašali, katero zelenjavo imajo otroci radi in katera ne gre po grlu ...

Čeprav je zelenjava zelo zdrava in bi morala krasiti otroške jedilnike čisto vsak dan, jo mnogi otroci zavračajo. Zagotovo jo bodo imeli raje, če vam bodo pomagali vrtnariti, jo pridelati in je bodo imeli več na razpolago. Za mnoge otroke je zelo pomemben tudi način priprave, številni bodo imeli zelenjavo najraje, če jo bodo na vrtu kar sami nabrali.

Otroci bi sejali korenje

Nekaj staršev smo povprašali, katero zelenjavo imajo njihovi otroci najraje, saj vam bo morda to pomagalo pri odločitvi, katere rastlinice za vrt izbrati.

Okusi so si med seboj kar različni, otroci sodeč po odgovorih staršev imajo najraje surovo zelenjavo in juhice. Zelenjava, ki je absolutna zmagovalka, je korenček. 

Za sejanje zgodnje sorte korenja bo prav zdaj pravi čas, saj se ga praviloma seje sredi aprila. Lahko ga sicer sejete tudi v maju pa vse do konca julija. Najbolje bo uspeval, če bo med vrsticami 30 centimetrov razmaka, v vrstice ga pa sejete na gosto. Semena rahlo pokrijete z zemljo, saj najbolje kali na pol svetlobi.

Vrt Vrt in balkon Pod streho Kakšen vrt urediti za čebele

korenje | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Paprika, paprika, paprika

"Naši trenutno obožujejo rdečo in zeleno surovo papriko. Toliko jo pojedo, da je ne uspem kupiti dovolj. Drugače sta hit bučna in brokolijeva kremna juha, brez problema tudi fižolova juha, kolerabina juha. Radi imajo tudi surovo korenje," nam je zaupala mamica treh otrok starih od 5 do 12 let.  Obenem pa dodaja, da ne marajo solate, sploh ne s prelivi, ne marajo pa niti svežih paradižnikov. 

Na sploh imajo njeni otroci najraje surovo zelenjavo, takoj za tem so na vrsti juhe. 

Češnjev paradižnik kar za nagrado

"Naš devetletnik je najraje solato v vseh oblikah, paradižnik, koruzo, grah, zelje in korenje. Na splošno ima najraje surovo oziroma malo predelano zelenjavo," nam je zaupala mamica dveh otrok. Sin pa ne mara špinače, zmlete zelenjave, melancanov in bučk.

Njena triletna punčka pa obožuje surovo korenje, rada ima tudi kuhan in rahlo soljen brokoli, ocvrte jajčevce in zeleno solato z manj kisa. Tudi ona ne mara zmlete zelenjave, ker se ne vidi, kaj je notri. 

Oba obožujeta tudi surov češnjev paradižnik: "Surov, nič soljen, le opran. Tega pri nas uporabimo kar za nagrado za oba."

Mesec pametnih obrokov Balkon Pod streho Deset najlepših cvetlic, ki bodo vašemu balkonu dale še dodaten čar zelenjavni vrt Vrt Pod streho To morate vedeti, preden se lotite sajenja vrtnin

"Deset let sem se matral, zdaj sem pa obupal"

Ko smo o najljubši zelenjavi njegovih otrok povprašali očka, je odkrito povedal, da njegova desetletna hči ne je nobene zelenjave ali sadja: "Deset let sem se matral, zdaj sem pa obupal. Na govorilnih urah nas je učiteljica vsa zaskrbljena vprašala, zakaj ji nismo povedali, da je hčerkica alergična. Z ženo sva samo debelo gledala ... Gladko si je izmislila, da je alergična na zelenjavo, da je ni bilo treba jesti."

Njegova enajstletna hčerkica pa ima rada vso zelenjavo razen cvetače, rdeče pese in fižola.  

juha | Avtor: Profimedia Profimedia
"Ne marata kuhane zelenjave"

Mamica dveh fantkov je povedala, da ima starejši enajstletnik kar velik izbor zelenjave, ki mu je všeč. Rad ima mlad radič, solato, kumare, paradižnik, včasih papriko, korenček, avokado, pečene bučke, paradižnikovo omako - barilla in korenčkovo juho. "Ne mara zelenjavne juhe, oziroma poje samo čisto juho brez zelenjave. Kuhane zelenjave sicer ne mara," pravi. 

Njen devetletnik pa obožuje solato, ki jo je brez dodatkov in kar cele liste. Rad poje tudi kumare, avokado, paradižnik, korenje, korenčkovo juho, zelenjavno juho pa poje samo tekočino, brez koščkov zelenjave. Tudi on ne mara kuhane zelenjave.

Zelje ne bo šlo po grlu 

"Brokolija ne bi pojedla za noben denar, sicer pa se z leti njen nabor zelenjave veča. Bi rekla, da je surov paradižnik njen najljubši," je o svoji 14-letnici povedla mamica dveh punc. Njena devetletna hčerkica pa obožuje surovo korenje, papriko in paradižnik: "Zelje pa ne bo šlo po grlu."

Mamica dveh vrtčevskih otrok pa je dejala, da imata rada surovo korenje, špinačo v smutiju, špinačo v omaki, brokolijevo juho, bučkino juho, fižolovo juho, koruzo na vse načine, bučkin burek, fižol, pečeno čičeriko, kisle kumarice in solato rdeče pese.

Deklica, ki ima komaj dve leti pa ima po besedah njene mame najraje batat na vse načine, korenček na vse načine in rdečo peso. Pojedla bo tudi vse juhice, ki pa morajo imeti jušne kroglice. "Ne mara pa solate in paradižnika," dodaja. 

Vlaknine, vitamini, minerali

Pri vključevanju otrokom ljube zelenjave na vrtičke in jedilnike imejte v mislih, da je zelenjava bogata z vlakninami, vitamini, minerali in antioksidanti. Prav otroci, ki se hitro razvijajo in rastejo, potrebujejo še več vitaminov in mineralov, zato je zadostna količina zaužite zelenjave zelo pomembna.

Otrokom boste pomagali tudi tako, da boste na svoj vrtiček posadili njim najljubšo zelenjavo. Tako bo še domača in čisto sveža, ko vsebuje največ hranljivih snovi. 

Korenje ima po navedbah strokovnjakov z Inštituta za nutricionistiko številne koristne lastnosti: "Med drugim je koristno za vid. Ima veliko alfa in beta karotena, ki se v telesu presnavljata do vitamina A. Korenje vsebuje tudi falkarinol in falkarindiol, ki preprečujeta raka debelega črevesja ter zlepljanje krvnih celic in tako ščitita ožilje."

 

anja.scuka@zurnal24.si