Zdravje > Prehrana
165 ogledov

To sploh ni sir!

Večina žrtev, ki je podlegla nevarni listeriozi, naj bi se okužila pri uživanju Žurnal24 main
Topljeni sir v lističih, ki sploh ni poceni, je poln dodatkov, pravega sira skoraj ni.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so primerjeva ocenjevali  enajst vzorcev topljenih sirov v lističih različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk. 

Ob pregledu seznama sestavin so ugotovili, da vsebujejo izbrani topljeni siri v lističih le od 48 do 55 odstotkov sira, na štirih vzorcih vsebnost sira sploh ni bila zapisana, kar 10 od 11ih izdelkov vsebuje fosfate, nekateri tudi barvila.

Topljeni sir izdelujejo, da bi porabili sire, ki zaradi tehnoloških napak (nepravilne oblike) ali pa nepravilnega zorenja sira ne bi prišli na prodajne police in bi lahko končali v hrani za živali ali celo v smeteh. Mešanici zdrobljenih ali naribanih sirov (trdih, poltrdih, mehkih) dodajo še druge mlečne in nemlečne sestavine, kot so mleko, smetana, sirotka, mleko v prahu, maslo, začimbe, sol, aditivi in arome.

Uporaben kar eno leto

Tehnološko pomembni aditivi pri topljenih sirih so emulgirne soli, ki omogočajo nastanek in ohranjanje homogene zmesi. Pripravljeno mešanico nato topijo s segrevanjem in mešajo, da dobijo homogeno tekočo zmes, ki jo, oblikovano v lističe, zapakirajo v plastično folijo in ohladijo. Topljeni sir je zelo obstojen, in sicer do enega leta, in je tudi priročno pakiran za lažjo uporabo v gospodinjstvu in gostinstvu.

Katere vrste sira so v izdelku?

"Zanimivo je, da se nobeden od proizvajalcev ni odločil, da bi potrošniku razkril informacijo o vrstah sira v izdelku. Izdelek €.c.o.+ se je po sestavi razlikoval od ostalih topljenih sirov, saj je vseboval največ rekonstruiranega posnetega mleka. Med netipične topljene sire v lističih smo uvrstili tudi Mercator klasik in Hofmeister Snack Toast, saj sta oba namesto masla vsebovala 14–16 odstotkov palmove maščobe," je predstavila ugotovitve Nika Kremić.

Kar 10 jih vsebuje fosfate, nekateri tudi barvila 

Izdelki se med seboj razlikujejo že na prvi pogled. Nekateri topljeni lističi so svetlo rumene barve, drugi pa oranžni kot korenje. "Slednji imajo dodana barvila karotene in/ali izvleček paprike. Prav vsi topljeni siri pa vsebujejo emulgirne soli, predvsem E 339, E 341, E 450 in E 452, tj. fosforjevo kislino, fosfate in di-, tri- ter polifosfate, in E 331, natrijeve citrate," sporočajo iz MIPORja.

Topljeni sir v lističih ni poceni

Kilogram ocenjevanih sirov v lističih je stal od 4,45 (€.c.o.+) do 13,27 evra (Jošt toast). Med najbolje ocenjenimi topljenimi siri v lističih so cenejši izdelki. "Če primerjamo cene topljenih sirov s cenami navadnega poltrdega sira, lahko ugotovimo, da so cene primerljive. A treba je poudariti, da je navadni sir kakovostnejši in bolj zdrav," opozarja Nika Kremić.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:10 10.januar 2017.

    če je dodana palmina mast ,potem sirček ni nezdrav vsaj zaradi tega ne,a če je toliko vprašljivo ta sirček ga naj prepovejo in ga več ne bo na policah,ampak cilj takih novic je da se včlaniš na njihovo stran kjer ...prikaži večr preverjajo vso hrano katera je boljša in katera je slabša in samo tisti ki bo plačal bo pač zdravo živel,toliko o skrbi navadnega državljana

  • AnzeSmolej 08:02 10.januar 2017.

    samo toliko da veste, da tem "sirom" v ameriki piše na embalaži "siru podoben izdelek, ki ni iz sira"

  • zdrej 05:31 10.januar 2017.

    V glavnem je problem v "24kurskih" naslovih, ko naredijo iz muhe senzacijo. V bistvu pa je problem, da je ta sir dejansko mlečni proizvod iz odpadkov. Enako kot hrenovka. Torej vso sranje, ki se ga niti prav dotaknil ne bi, ...prikaži več s pomočjo kemije spremenijo v hrano in drago zaračunajo. O tem govori članek.