Zdravje > Prehrana
532 ogledov

Toliko časa je lahko v zaprti steklenici

Mineralna voda Profimedias
Kako je z rokom trajanja mineralne vode?

Na vsaki embalirani mineralni vodi je odtisnjen rok uporabe, običajno je ta rok od enega do dve leti. Strokovnjaki sedaj opozarjajo, da ta voda v resnici nima roka trajanja, kar pomeni, da je njena življenjska tako rekoč neskončna.  

Kot navaja nemška tiskovna agencija DPA, na nemškem inštitututu SGS Fresnius, ki se ukvarja z laboratorijskimi analizami opozarjajo, da mora postopek ustekleničenja seveda zadostovati vsem higijenskim kriterijem. 

Dodajajo, da je treba mineralno vodo popiti v treh dneh po odprtju steklenice, saj lahko vanjo kaj hitro vstopijo mikroorganizmi, ki se hitro razmnožujejo. To še posebej velja, če vodo pustite zunaj hladilnika. 

Embalirane vode 

Naravna mineralna voda je voda, ki ustreza mikrobiološkim zahtevam iz Pravilnika o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi, navaja NIJZ: 

  • ima izvor v podzemnem vodnem viru zaščitenim pred kakršnokoli možnostjo kontaminacije in izteka ali se črpa na izviru iz enega ali več naravnih iztokov ali vrtin,
  • ima lastnosti, zaradi katerih se jasno razlikuje od pitne vode, ki izhajajo iz vsebnosti mineralnih snovi, kemijskih elementov v sledovih oziroma drugih sestavin, ter ima lahko določeneprehrambeno-fiziološke učinke,
  • ima enako čistost kot na izvoru.

Izvirska voda je voda, ki ima enako čistost kot na izvoru, ne vsebuje onesnaževal ter se polni na izviru. Takšna voda, ki je v prometu, se označi kot izvirska voda.
Namizna voda je voda, ki je pripravljena iz pitne vode oziroma naravne mineralne vode oziroma izvirske vode in lahko vsebuje eno ali več dodanih snovi, morsko vodo ali ogljikovdioksid.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.