Zdravje > Prehrana
4004 ogledov

Toliko kalorij ima sladoled

vanilija sladoled Profimedias
Ste se kdaj vprašali, koliko kalorij, sladkorja in maščob ima sladoled v banjici? Le redki mlečni sladoledi imajo manj kot 200 kalorij na porcijo.

Sladoled je dobrodošla poletna osvežitev, ki v nasprotju s prepričanji sploh ni tako nezdrava. Nekateri sladoledi v resnici vsebujejo veliko sladkorja in maščob, nekateri pa so tako s sladkorjem kot z maščobami bolj skopi. Zato smo na portalu Veš kaj ješ (veskajjes.si) in na posameznih straneh proizvajalcev preverili, kakšno hranilno vrednost imajo nekateri sladoledi v banjicah, ki jih najdemo tudi v naših trgovinah.

Največ sladkorja in maščob imajo mlečni sladoledi, ki so bogati s prelivi in dodatki. Sladoled Carte D’Or Muffin, vanilijev sladoled s kakavovim prelivom in muffin koščki je denimo poln okusnih dodatkov. Tudi zaradi tega ima sto gramov sladoleda 220 kalorij, devet gramov maščob in 26 gramov sladkorja.

Podobno vsebnost imajo tudi ostali mlečni sladoledi z dodatki, bogati s kalorijami pa so tudi drugi mlečni sladoledi brez prelivov in dodane čokolade. Naš popularni sladoled Planica v okusu vanilije, čokolade in jagode ima na sto gramov 198 kalorij, 10,4 gramov maščob in 20 gramov sladkorja. Na trgovskih policah nismo našli nobenega mlečnega sladoleda brez sladil, ki bi imel manj kot 190 kalorij na sto gramov.

Kaj pa sojini in “lahki” sladoledi?

Preverili smo tudi nekaj sladoledov, ki naj bi veljali za nekoliko manj kalorične. Sto gramov Valsoia sojinega zamrznjenega sladoleda z višnjevim prelivom (Gelato Bianco variegate Amarena) vsebuje 9 gramov maščob, 22 gramov sladkorja in 184 kalorij.

Rižev sladoled Rys (Il Gelato Riso) ima kljub uporabi riževega mleka na sto gramov osem gramov maščob, 20,4 grama sladkorja in 186 kalorij.

Tako imenovani Light sladoledi vsebujejo manj maščob, a še vedno veliko sladkorja. Sto gramov okusa Carte D’Or Čokolada Light ima denimo pet gramov maščob, 26 gramov sladkorja in 170 kalorij.

Sadni sladoledi

Manj kalorij imajo ponavadi sadni sladoledi, ki imajo manj ali nič mleka in smetane in so narejeni na vodni ter sadni osnovi. Sladoled Maxim premium jagoda vsebuje tudi mleko in smetano, a ima v primerjavi s čokoladnim sladoledom Maxim znatno manj kalorij.

sladoled | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Sto gramov sladoleda Maxim premium jagode vsebuje 174 kalorij, maščob ima le 4,1 grama, sladkorjev pa kar 31,6 gramov.  Sto gramov Maxim premium čokolade pa ima 214 kalorij in 9,8 gramov maščob kar je veliko več kot njegova sadna jagodna različica. Vsebuje pa manj sladkorjev in sicer 26,8 gramov.

Poleg mleka, smetane, vode, sadja in sladkorja najdemo v sladoledih še dodane arome in barve, emulgatorje in stabilizatorje, pogosto vsebujejo oreščke, kakav, aromo ruma in tako dalje. Žal nam ime sladoleda, tudi če je na banjici napisano “light” ali sadni sladoled, ne more zanesljivo povedati, ali gre za manj kaloričen sladoled. Zato pred nakupom vedno preverite sestavo na embalaži. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.