Zdravje > Prehrana
884 ogledov

Toliko porabimo za hrano

Hrana
Po podatkih Statističnega urada RS so Gospodinjstva v Sloveniji v letu 2015 za hrano namenila več kot 12 odstotkov vseh porabljenih sredstev.

Povprečni izdatek za hrano je po njihovih podatkih na enega člana gospodinjstva znašal okoli 935 evrov na leto, kar pomeni v povprečju skoraj 78 evrov na mesec oziroma 2,6 evra na dan.

V prihajajočem tednu, 16. oktobra, bomo obeležili svetovni dan hrane, ki so ga združeni narodi prvič razglasili lea 1979 in ga od tedaj praznujemo v več kot 15 0 državah po svetu. Ob tej priložnosti so na Sursu pripravili tudi spodnjo infografiko, ki nazorno prikazuje najpomembnejše podatke s področja hrane v naši državi.

SURS | Avtor: Surs Surs

"Naravne danosti v Sloveniji so take, da veliko kmetijskih gospodarstev redi tudi živino, in sicer 80 odstotkov. Posledica tega je, da je večina obdelanih kmetijskih zemljišč v Sloveniji namenjena za pridelavo krme za živino," pojasnjujejo na Statističnem uradu. 

V slovenski živinoreji prevladuje reja govedi, imamo pa po njihovih podatkih tudi več kot dovolj lastne prireje 'belega zlata' za domače potrebe. V letu 2015 so kmetijska gospodarstva priredila 298 litrov mleka na prebivalca Slovenije, ta pa ga je porabil na leto povprečno 209 litrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.