Zdravje > Prehrana
879 ogledov

Top pet: Najboljši čaji za lajšanje napenjanja

Zeliščni čaj Profimedias
Ste pretiravali med prazniki?

Če imate težave zaradi preobilice hrane med prazniki, so čaji nalašč za vas. Poglejte po kuhinji, mogoče najdete kakšno od zelišč, ki dokazano pomaga pri prebavnih težavah in napenjanju.

Čaj iz lanenih semen 

Je prijetnega, nevtralnega okusa in brez stranskih učinkov. Priporočajo ga predvsem zato, ker ščiti želodčno sluznico. Pitje lanenega čaja predvsem na prazen želodec bo tako umirilo zgago, stabiliziralo visoko raven želodčne kisline in blagodejno vplivalo na razjede na želodcu ali dvanajsterniku. Priprava je preprosta – pol litra vode zavremo in mu dodamo eno jedilno žlico lanenih semen. Kuhamo 30 minut na zmernem ognju, nato precedimo in nekoliko ohlajeno tekočino tudi zaužijemo.

Koromačev čaj

Pripravljen iz cvetov ali semen koromača pomirja razdraženo črevesje. Če želite telo prečistiti, si privoščite koromačev čaj, saj odpravlja občutek lakote in pripomore k hitrejši presnovi maščob. Polovico do eno čajno žličko sveže zdrobljenih plodov prelijte s skodelico vrele vode (150 mililitrov), pokrito pustite 10 do 15 minut in nato precedite

Ingverjev čaj

ingverjev čaj | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Sestavine ingverja sproščajo prebavila. Zaradi njih hrana skoznje preide brez zadrževanja, je pa ingver izjemno učinkovit tudi tedaj, ko vam je zaradi zaužite hrane slabo. V posodo nalijte liter vode. Počakajte, da zavre, in ji dodajte tri žlice naribanega ingverja. Pokrijte in na zmernem ognju kuhajte deset minut. Čaj odstavite in pustite, da se malo ohladi. Ohlajenemu lahko dodate med in limono.

Kamilični čaj

kamilice, kamilični čaj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Čaj iz cvetov kamilice pospešuje prebavo in pomirja prebavne krče. V dva decilitra vrele vode stresite dve žlički posušenih cvetov kamilice. Pokrijte, počakajte pet minut, precedite in sladkan čaj z medom pijte po obroku.

Pelinov čaj

Pelinov čaj se uporablja za lajšanje blagih prebavnih težav, kot so slaba prebava, motnje v izločanju žolča, prebavni krči in pomanjkanje apetita. Zeli pravega pelina vsebujejo grenčine, ki spodbujajo apetit, povečujejo izločanje prebavnih sokov, krepijo gibanje želodca in črevesja ter tako izboljšujejo prebavo.

Pol čajne žličke prelijemo s skodelico mrzle vode-pijemo večkrat na dan. Čaj lahko pripravimo tudi tako, da eno žlico svežih listov in korenine kuhamo v 1 litru vode.

Vendar je pri pelinu treba biti pazljiv, vsebuje namreč tujon, ki je strupen in deluje na osrednje živčevje, zato pri uporabi ne smemo pretiravati oziroma moramo biti skrajno previdni. Pelinove pripravke odsvetujejo nosečnicam in doječim materam, ter vsem, ki imajo krvavitve na želodcu in črevesju. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.