Zdravje > Prehrana
20383 ogledov

Triki trgovcev: Ste vedeli, da so ti izdelki običajno na koncu trgovine?

Nakupovanje, trgovina, covid-19 Profimedia
Pri Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da še posebej v času podražitev velja razmisliti o spremembi našega odnosa do hrane in nakupovanja. Razporeditev živil v trgovinah ni naključna, nasprotno, trgovci se poslužujejo trikov, ki se jih ne zavedamo in so zelo učinkoviti. Preverite jih in upoštevajte nasvete.

Vse se draži, tudi hrana. Sicer so napovedane že nove podražitve, pa ne le hrane, ampak tudi drugih nujnih dobrin. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pripravili zelo dobrodošle nasvete, kako prihraniti pri nakupu hrane. Želijo nas seznaniti tudi  z različnimi zvijačami oziroma različnimi prostopi, ki se jih poslužujejo trgovci. Potrošniki jih seveda ne prepoznamo, so pa zelo učinkoviti.

"Promocijske izdelke iz prospekta pogosto najdete čisto na koncu trgovine, tako da morate mimo čim več izdelkov," je že eden od številnih trikov."Ste že opazili, da so osnovna živila razpršena po trgovini, tako da se morate sprehoditi skozi celotno trgovino?, še opozarjajo pri ZPS:

To so najpogostejši triki trgovcev

  • Stojala in pulti s posebnimi ponudbami so pogosto postavljeni tako, da nas vodijo do naslednje prodajne police ali prehoda, ki ga drugače morda ne bi obiskali. Tako nas hitro zamika, da bi v nakupovalni voziček dali nekaj, česar nimate na nakupovalnem seznamu.
  • Prehodi med prodajnimi policami z dragimi izdelki so običajno ožji od drugih. Posledično gremo skozenj počasneje in je bolj verjetno, da boste kupili nekatere od teh izdelkov.
  • Sadje in zelenjava sta običajno tik ob vhodu v trgovino: po eni strani zato, ker je na pogled lepo in sveže, po drugi strani zato, ker na začetku kopujemo zdrave izdelke, pozneje pa ste bolj dovzetni za sladkarije.
  • Trgovci uporabijo v svoj prid tudi svetlobo: sadje, zelenjava, kruh ali meso so še posebej osvetljeni, da so videti sveži. Poleg tega so vedno osvetljene police, nikoli hodniki, tako da je vsa naša pozornost usmerjena na izdelke.
  • Najuspešnejša zvijača so vsekakor police in stojala pred blagajno. To območje je še posebej »všeč« staršem z otroki.
  • Promocijske izdelke iz prospekta pogosto najdemo čisto na koncu trgovine, tako da moramo mimo čim več izdelkov. "Pazite na brskanje po stojalih in pultih z znižano ceno: tukaj je znižano blago pogosto pomešano z dražjim. Zato poskrbite, da boste z namenom iskanja »cenovnih bonbončkov« res naredili dobro kupčijo, predvsem pa razmislite, ali je nakup res potreben," nas opozarjajo pri ZPS.

Nesveti, ki jih velja upoštevati?

  • V trgovino se nikakor ne odpravimo lačni.
  • Pri primerjanju cen je treba upoštevati maso.
  • Pogled naj bo usmerjen na spodnje prodajne police.
  • Nasmesto nakupovalnega vozička raje vzemimo košaro.
Komentarjev 3
  • bobubob 21:03 23.marec 2024.

    Imam nakupovalni listek. Z lahkoto grem mimo vsega ostalega. Aplikacije? Tekanje za točkami? Hofer brzina? Dnevno spletno spremljanje ponudbe in popustov? Negotovinsko poslovanje? Hvala, ne. Z veseljem 'glasujem z nogami'. Manj je več.

  • munja 14:07 23.februar 2022.

    Vsega se z leti naučiš. Penzije so skromne, zato kupim tisto, kar res rabim.

  • Evangelina_Moore 13:33 23.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎