Zdravje > Prehrana
186 ogledov

Tudi arašidi so zdravi

Pri uživanju arašidov je potrebna zmernost. Žurnal24 main
V zmernih količinah so tudi arašidi zdravi za naš srčno-žilni sistem, kaže raziskava.

Uživanje majhnih količin arašidov lahko prispeva k zmanjšanju tveganja smrtnosti, še posebej v primerih, povezanih s kardiovaskularnimi boleznimi, kažejo izsledki najnovejše raziskave. Znanstveniki tako priporočajo uživanje do 30 gramov arašidov na teden.

Raziskovalci so ugotovili, da redno uživanje majhnih količin arašidov zmanjšuje smrtnost tako med moškimi kot ženskami, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Z nizkimi prihodki

V študiji, ki je objavljena v reviji ameriškega zdravstvenega združenja Internal Medicine, je sodelovalo več kot 70.000 prebivalcev Kavkaza in temnopoltih iz ZDA ter okoli 130.000 Kitajcev iz Šanghaja. Skupno vsem je bilo, da so prihajali iz okolja z nizkimi prihodki, za namene študije pa so ljudi spremljali od pet do dvanajst let.

Soavtor študije William Blot je ob tem poudaril, da so bili podatki zbrani na podlagi opazovalnih epidemioloških študij in ne na kliničnih poskusih, zato "ne moremo biti prepričani, da so arašidi sami po sebi prispevali k zmanjšanju smrtnosti". "A izsledki nove študije potrjujejo prejšnjo raziskavo, ki govori o pozitivnih učinkih uživanja oreščkov na zdravje," je še dodal Blot.

Arašidi so cenejši in bolj razširjeni med prebivalci kot številni drugi oreščki in jih zato uživajo številne kulture po svetu. Hranljivi oreščki, ki sicer sodijo v skupino stročnic, imajo visoko vsebnost nenasičenih maščob, vlaknin, vitaminov in antioksidantov in lahko okrepijo zdravje srca in ožilja z nekaj manj kot 30 grami tedensko, so prepričani znanstveniki.

"Rezultati kažejo, da je uživanje skromne količine oreščkov kot del uravnotežene prehrane lahko koristno," je povedal direktor britanske fundacije za srce Peter Weissberg, ki sicer ni sodeloval v študiji. Ob tem je poudaril, da podatki ne kažejo, da bi večja količina zaužitih arašidov še bolj nižala tveganje za srčni infarkt. "Zato ljudje ne bi smeli povečevati količine oreščkov, še posebej ne soljenih, v upanju, da jih bo to zaščitilo pred srčnimi boleznimi," je opozoril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.