Zdravje > Prehrana
1994 ogledov

Tudi pri prehladu, kašlju ali glavobolu

ingver Shutterstock
Preverite, kako narediti zdrave in okusne napitke iz ingverja ...

Sveži ingver je cenovno ugodna začimba, ki jo lahko kupimo že v vseh bolje založenih trgovinah z živili. Kljub njegovemu neuglednemu videzu, je to vsestransko uporabna začimba z veliko zdravilno močjo. Poln je vitaminov, mineralov, eteričnih olj in drugih koristnih sestavin.

ingver Ingver Vizita za živali Posadite ingver v svojem lončku
zivljenje 27.11.12. Ingver, foto: shutterstock Magazin Pozor: Kaj se zgodi, če pojemo preveč ingverja

Kako narediti napitek 

V ingverju tako najdemo borneol, ki deluje protivnetno, obenem tudi znižuje povišano telesno temperaturo. Vsebuje še sestavino curcumin, ki je odličen antioksidant.

V ingverju je cineol, ki daje ingverju značilen oster in pekoč okus. Cineol sicer deluje antibakterijsko, obenem tudi umirja kašelj. Oleoresin v ingverju pomaga pri ublažitvi glavobola. Poleg naštetih koristi, ingver lajša tudi menstrualne bolečine, preprečuje bruhanje in slabosti, pomaga tudi pri preprečevanju prehlada.

ingver | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prav v tem letnem času je uživanje ingverja izjemno priporočljivo, saj krepi naš imunski sistem. Po nekaterih raziskavah je dovolj, če dnevno zaužijete pet gramov svežega ingverja. Najlažje boste iz njega naredili čaj, lahko pa ga kot začimbo dodate k jedem.

Čaj pripravite tako, da ingver olupite, narežete na rezine in ga dodate vreli vodi. Pustite mirovati pol ure in precedite. Odličen je z medom in limono, lahko ga zmešate tudi s sveže stisnjenim pomarančnim sokom.

Ingverjev čaj med drugim pospešuje potenje, kar je izjemno koristno ob povišani telesni temperaturi. Čaj nam pomaga tudi pri prebavi in zmanjšuje omotico. Na voljo imamo več različnih navodil za pripravo čaja.

Ingver lahko olupite in nastrgate. Vrzite ga v vrelo vodo in kuhajte še deset minut. Pustimo vse skupaj mirovati pet minut, nato precedimo. Napitku lahko dodamo tudi zmiksan sadež, denimo jabolko ali pomarančo.

Odličen je tudi za smutije. Poskusite zmešati jabolčni in pomarančni sok, ki mu dodate svež ingver, svež korenček in svežo špinačo. Vse skupaj zmiksajte in uživajte v odličnem ter zdravem smutiju.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.