Zdravje > Prehrana
135 ogledov

Ugriz, ki mesojedce spremeni v vegetarijance

Tzlepotazdravje 20.10.11, klop, foto: shutterstock Shutterstock
Ugriz določene vrste klopov lahko povzroči alergijo na rdeče meso.

Klopi prenašajo različne povzročitelje bolezni. Pri nas sta najpogostejši klopni meningoencefalitis in lymska bolrelioza. Ameriški znanstveniki pa pravijo, da lahko ugriz povzroči tudi alergijo na rdeče meso. 

"Ponavadi se alergija pojavi tri do šest ur po zaužitju rdečega mesa. Pojavijo se lahko izpuščaji, otekline in celo težave z dihanjem. Lahko pride celo do anafilaktičnega šoka,“ pravi dr. Robert Valet, strokovnjak s področja imunologije. Alergija lahko prizadene vse, tudi največje ljubitelje zrezkov, zato se mnogi ne zavedajo, da je za njihove težave krivo meso, saj so ga pred ugrizom klopa brez posledic uživali leta in leta.

Alergija se pojavi zaradi sladkorja alpha-gal, ki ga najdemo tudi v rdečem mesu, a ne pri ljudeh. Alpha-gal ponavadi ne vpliva na človeka, a ugriz klopa lahko povzroči, da se alpha-gal prenese v krvni obtok, zaradi česar začne telo proizvajati protitelesca, ki bodo, ko bo nekdo zaužil rdeče meso, začeli napadati omenjeni sladkor, kar bo povzročilo alergijsko reakcijo.

Za zdaj ni znano, ali je alergija doživljenjska. Stanje nekaterih pacientov se je čez nekaj časa izboljšalo, medtem ko pri nekaterih ni bilo zaznati izboljšav.

Komentarjev 3
  • andrejane 12:55 15.avgust 2014.

    Kje pa piše, da je govedo največji onesnaževalec nepismene police?

  • police 10:17 15.avgust 2014.

    za tvojo informacijo, nerazgledani človek, govedo ni največji onesnaževalec, pač pa je to človek.in by the way ni ga čež prašička in lepega zreska!! :D

  • mph 09:42 15.avgust 2014.

    Končno rešitev za svet, glede na to, da je govedoreja največji onesnaževalec sveta s toplogrednimi plini. Čimveč teh klopov naselit po svetu. :-)