Zdravje > Prehrana
237 ogledov

Uporabni so vsi deli rastline

regratova solata Fitolia
Med znane regratove izdelke sodijo regratov sirup, čaj in regratovo vino, a uporabiti se ga da tudi kot kavni nadomestek.

"Regrat raste pri nas predvsem kot 'divja zelenjava' na travnikih, a zaradi njegove vse večje priljubljenosti, pa tudi zaradi visoke cene, bodo verjetno prav kmalu regrat tudi pri nas gojili kot pomembno vrtnino, kar je ponekod v svetu že uveljavljena praksa," ocenjujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

PREBERITE ŠE: 

Prve rožice na obali | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
Dodajajo, da je regrat vsestransko uporabna rastlina, saj lahko uporabimo liste, cvetove in tudi korenine. "Med bolj znane regratove izdelke zagotovo sodijo regratov sirup, regratov čaj in regratovo vino," poudarjajo pri ZPS. "Uporabiti pa se ga da celo kot kavni nadomestek, v zadnjem času pa lahko ekstrakt regratovih listov ali korenin kupimo tudi v obliki prehranskih dopolnil."

Cenjen v ljudski medicini

Regrat ima sicer pomembno mesto tudi v ljudski medicini. "Njegov zdravilni učinek sloni večstoletnih empiričnih dognanjih, ki jih v zadnjih letih vse bolj potrjujejo tudi raziskave," poudarjajo pri ZPS. "Regrat je kot pomembno zdravilo za zdravljenja jeter in vranice prvič že v 10. in 11. stoletju omenil arabski zdravilec. V naši ljudski medicini pa uporabljajo posamezne dele rastline predvsem za "čiščenje" krvi, lažje izkašljevanje, kot diuretik, za boljšo presnovo, pri boleznih jeter, pri motnjah delovanja žolčnika, za lajšanje revmatskih obolenj, za zniževanje krvnega sladkorja in še bi lahko naštevali."

V zadnjem času pa so postale moderne tudi različne diete z regratom, na primer za hujšanje, za "razstrupljanje" in zmanjšanje "zakisanja" telesa.

Kako ga lahko pripravimo?

Nekatere raziskave kažejo, da je lahko količina nitratov v regratu bistveno manjša kot v integrirano pridelani zeleni solati. "V naši reviji smo že pisali, da listnata zelenjava, npr. solata, špinača in rukola, po navadi vsebuje več nitratov," poudarjajo pri ZPS ter naštevajo različne predloga, kako regrat uporabiti: 

  • Na regrat narežemo vroč krompir, zmešamo in zabelimo z olivnim oljem, kisom in soljo.Po želji lahko dodamo tudi nekaj žlic običajnega jogurta. Namesto krompirja lahko na regrat narežemo trdo kuhano vroče jajce.
  • Na Dolenjskem regrat poleg s kisom in soljo zabelijo tudi z ocvirki in/ali slanino. Takšen obrok je seveda energijsko bogatejši.
  • Trše regratove liste lahko na hitro popečemo ali blanširamo in ponudimo kot zelenjavno prilogo k drugim jedem.
  • Regratove liste lahko uporabimo kot "podlago" na krožniku. Nanje položimo rižoto, na manjše koščke popečeno meso, pražen krompir idr.
  • Uporabimo lahko tudi regratove korenine; pripravimo jih na enak način kot drugo zelenjavo.
  • Uporabni so tudi mladi popki regratovih cvetov, ki, če jih popražimo, spominjajo na gobe.
  • Regratovi listi lahko ne nazadnje popestrijo tudi sendvič, namesto z rukolo pa lahko z njimi obložimo pico.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.