Zdravje > Prehrana
143 ogledov

Ustvarila umetno vino, ki se lahko kosa z najboljšim letnikom

Kozarec belega vina Profimedias
Mlada "vinarja" obelodanila, da sta ustvarila umetno vino, ki se po okusu lahko kosa z najboljšimi vini na svetu.

"V 15 minutah lahko vodo spremeniva v vino," trdita Mardonn Chua in Alec Lee v predstavitvi tvojega start up produkta Ava Winery iz Kalifornije.

Na idejo, da bi izdelala sintetično vino, sta Američana prišla lani, med obiskom znamenite vinske kleti v Napa Valley v Kaliforniji, kjer je bila razstavljena buteljka legendarnega vina Chateau Montelena, ki je kot prvi kalifornijski Chardonnay leta 1976 na tekmovanju v Parizu premagal vse francoske konkurente.

"Ves čas sem gledal v vino, ki je bilo razstavljeno na stani in ugotovil, da si takšne steklenice nikoli ne bom mogel privoščiti. To sem ves čas razmišljal," je povedal Chua o tem, od kod ideja o izdelavi sintetičnega vina.

Mlada izumitelja sta po tem obisku odločila, da bi lahko ustvarila vrhunsko vino brez grozdja, takšno, ki bi bilo dostopno vsem, saj njegova proizvodnja ne bo tako draga in dolgotrajna. 

Zdaj trdita, da jima je uspelo, da sta ustvarila verzijo italijanskega vina Moscato d’ Astija, naslednji na vrsti pa  je znameniti šampanjec Dom Perignon.

Vino brez grozdja je se sestavljenao iz 85 odstotkov vode in približno 13 odstotkov etanola, ostalo so barve, sladkor in različni aromatični dodatki,

Kot sta dejala, so bili prvi primerki nepitni, vendar se je po njunem splačalo vstrajati. Vino bo stalo okoli petdeset dolarjev, kar je bistveno cenejo kot original.

Po pisanju portala newscientist.com so se že pojavili kritiki, tisti pravi poznavalci in ljubitelj vina, ki pravijo, da sintetični ponaredek ne moremo enačiti s pravim vinom iz pravega grozdja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.