Zdravje > Prehrana
68 ogledov

V čaju malina z vaniljo ni bilo niti malin niti vanilje

čaj, skodelica Žurnal24 main
Če potrošniki na embalaži čaja vidimo sliko sadja, domnevamo, da je ta sadež tudi v čaju.

"Evropsko sodišče je odločilo, da proizvajalci z embalažo in oglaševanjem živil potrošnikov ne smejo zavajati, da je v živilu sestavina, ki je v resnici ni," so v ponedeljek sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Nemške potrošniške organizacije (VZBV) je namreč vložila tožbo proti podjetju Teekanne zaradi oglaševanja otroškega sadnega čaja Malina z vaniljo, v katerem ni bilo niti malin, niti vanilje.

Embalaža ne sme zavajati potrošnikov

Iz Nemške potrošniške organizacije so sporočili, da je razsodba jasen signal živilski industriji in da embalaža ne sme zavajati potrošnikov."

“VZBV je tožbo proti podjetju Teekane vložilo že leta 2011. Na sprednji strani embalaže otroškega aromatiziranega čaja Felix Himbeer-Vanille Abenteuer je bila slika malin in vaniljevih cvetov ter navedba Sadni čaj z naravnimi aromami in Naravni dodatki," pojasnujejo v ZPS. Potrošniki so zaradi navedb in slike zato pričakovali, da bodo v čaju maline in vanilja.

Pojasnjujejo, da čaj v resnici ni vseboval naravnih sestavin in arome malin in vanilje, ampak hibiskus, jabolka, liste borovnice, lupino pomaranče, šipek in naravno aromo z okusom maline in vanilje. "Primer bo sedaj ponovno prevzelo Nemško zvezno sodišče, ki je v tej tožbi Sodišču Evropske unije postavilo predhodno vprašanje," so dodali. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kapibara 16:21 13.julij 2015.

    OO, se bo začelo pri hrenovkah+ klobasah..itd.. pa baba tudi ne sme jamrat kadar uporablja vibrator.. češ "fasal sem ga" ker ga ni-- dobila je plastiko.. :-)

  • Papaja Popi 16:01 13.julij 2015.

    Lopovi hočejo prodati še drek.Pri nas pijemo res naravni čaj, ker vse sestavine naberemo sami in čistem področju.