Zdravje > Prehrana
12516 ogledov

Probiotik: To je beseda, ki bo odslej na živilih prepovedana

slovenija 17.01.11 mlecni izdelki, jogurt, jogurti, mercator center siska, foto: Nik Rovan
Že sama beseda predstavlja zdravstveno trditev, zato je po novem prepovedana.

Beseda "probiotik" je odslej prepovedana tudi na živilih in prehranskih dopolnili v Sloveniji, so sporočili z Inštituta za nutricionistiko. Kot pojasnjuje Igor Pravst, že sama beseda "probiotik" predstavlja zdravstveno trditev.

probiotiki Zdravje Probiotiki: Z raziskavo marsikaj obrnili na glavo

Evropska zakonodaja iz leta 2006 uvedla je bistveno zaostrila pogoje za uporabo zdravstvenih trditev. Ker za probiotike ni bila avtorizirana nobena zdravstvena trditev,  v praksi proizvajalci niso več smeli uporabljati trditev, ki bi tovrstne bakterije povezovale z (možnimi) vplivi na zdravje.

kri, laboratorij Znanost Zdravje Probiotiki: Najnovejša slovenska raziskava

Na jogurtih nič več besede probiotik

Medtem ko je naveden ukrep veljal v vseh državah članicah EU, so bili pristopi držav pri tolmačenju trditve "vsebuje probiotične bakterije" oz "probiotik" (brez navajanja ugodnega vpliva na zdravje) različni.

Na osnovi pojasnil Evropske komisije se je v nekaterih državah takšna trditev interpretirala kot (nedovoljena) zdravstvena trditev, v nekaterih pa kot prehranska trditev, ki je bila dovoljena ob izpolnjevanju določenih pogojev (npr. navajanje konkretnega seva in količine bakterij oz. kolonijskih enot in doseganje dogovorjene minimalne količine živih bakterij).

Probiotiki | Avtor: Profimedias Profimedias
"Slednji pristop je bil doslej v uporabi tudi v Sloveniji, zato so bili na primer jogurti in prehranska dopolnila še vedno lahko označeni z besedo "probiotik". Novembra 2018 je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) objavila pojasnilo, da že sama beseda "probiotik" predstavlja zdravstveno trditev, kar pomeni, da te besede ne bo dovoljeno uporabljati," je še pojasnil Pravst in dodal, da je zdravstvena trditev tudi navedba "vsebuje probiotik" ali podobna navedba, ki napeljuje, da izdelek vsebuje snov, ki lahko ugodno vpliva na zdravje. 

 

Komentarjev 6
  • Lucy_Mickey 15:01 19.december 2018.

    Po zapustitvi mojega prejšnjega dela pred 2 meseci, sem imel nekaj sreče, da sem izvedel o tej spletni strani, ki je bila za mene varčevanje z življenjem ... Ponujajo delovna mesta, za katere lahko ljudje delajo na spletu iz svoje ...prikaži več hiše. Moja najnovejša plača po tem, ko sem delala za njih 4 tedne, je bila za 28397 $ ... Neverjetno stvar je, da jee edinaa stvar potrebna preprosto tipkanje in dostop do interneta ... Preberite vse o tem tukaj ..... >>>>>>> http://www.Internet43.Com

  • erikkk 20:13 18.december 2018.

    da je nek izdelek probiotik je zavajanje kupcev

  • Matjaž Kotnik 18:38 18.december 2018.

    Dobro nas je far......... ujela, kmalu še besede ČAJ ne boš smel več reči na glas.