Zdravje > Prehrana
8495 ogledov

V starosti vegetarijankam preti ta bolezen

Vegetarijanska prehrana Profimedia
Vegetarijanke so izpostavljene večjemu tveganju za zlom kolka v primerjavi z ženskami, ki pogosto jedo meso, je pokazala študija iz Združenega kraljestva.

Raziskovalci so analizirali podatke o zdravju in prehrani več kot 26.000 žensk in ugotovili, da je bilo v približno 22-letnem obdobju pri vegetarijankah za tretjino več možnosti, da si zlomijo kolk, kot pri tistih, ki so redno uživale meso.

The Guardian povzema, da razlogi za večje tveganje niso povsem jasni, vendar raziskovalci domnevajo, da nekateri vegetarijanci morda ne dobijo dovolj hranil za kosti in mišice, zaradi česar so nagnjeni k padcem in zlomom.

"Sporočilo vegetarijankam je, naj se ne odrekajo svojemu slogu prehranjevanja, ker je sicer okolju prijazno in zdravo, vendar naj vseeno poskrbijo za ustrezno načrtovanje obrokov ter nadomestijo hranila, ki bi jih sicer zaužile z mesom," je ob tem povedal dr. James Webster, raziskovalec na Univerzi v Leedsu.

KOLK | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Vegetarijanska prehrana se pogosto šteje za bolj zdravo od prehrane, ki vsebuje meso, in lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen, debelost, bolezni srca in nekatere vrste raka. Toda študija, objavljena v BMC Medicine, poudarja pomen uravnotežene prehrane, ne glede na to, ali je vanjo vključeno meso ali ne.

"Verjetno je, da imajo vegetarijanci zaradi potencialno zaradi manjšega vnosa pomembnih hranil šibkejše kosti in nižjo mišično maso, oboje pa povzroča nagnjenost k zlomom kolka," je dodal Webster.

Poleg tega imajo manj telesne maščobe, ki sicer morebitni padec nekoliko ublaži. Glede na ugotovitve Webster vegetarijancem priporoča uživanje obogatenih žit z dodanim železom in vitamina B12 za zdravje kosti. Dovolj beljakovin pa si lahko zagotovijo z živili, kot so oreščki, stročnice in fižol.

Webster je ob tem opozoril, da rezultatov ne gre zgolj prenesti tudi na moško populacijo, čeprav prejšnje raziskave kažejo, da imajo tako moški kot ženske, ki ne jedo mesa, v povprečju slabše kosti v primerjavi z mesojedci, "vendar tveganje za zlom kolka pri moških vegetarijancih še vedno ostaja nejasno", je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Igorgeus 10:33 16.avgust 2022.

    Mogoče so bolj nagnjeni k zlomom, ampak da zaradi prehrane tudi pogosteje padajo, pa zelo težko verjamem, hahaha

  • Boschtjan Zupanchich 00:08 16.avgust 2022.

    Hja, to že Morda, Vendar pa Žal neumne uboge Mrhovinarke Toliko Prej Napadejo Rakava obolenja !!! ! !!! Sedaj si pa "preračunajte" , Kaj od tega se vam Bolje Izplača - Poleg Tega, da se šibke kosti da Dobro Obvarovati ...prikaži več z Polnozrnato moko in izogibanjem koreninskega/belega sladkorja !!! ! !!!

  • mph2 13:32 15.avgust 2022.

    Logično, zelenjava ob sicer vitaminih in mineralih, ki jih imajo rastline za lastno potrebo, niso nastale, da bo človeški rod zdrav in srečen, .... imajo pa žal tudi ogromno anti nutrientov in vseh možnih toksinov, ki drastično zavirajo absorbcijo vitaminov in mineralov.