Zdravje > Prehrana
44 ogledov

Volčje lačni po sadnih sladkorjih

Sadje Shutterstock
Fruktoza, ki jo najdemo v sadju, lahko poveča željo po visokokalorični hrani.

Ameriški raziskovalci so naredili preiskus, v katerem so raziskovali občutke lakote pri 24 prostovoljcih, ki so jim ponudili sladkano pijačo s fruktozo in glukozo. Ugotovili so, da se je v primerjavi z glukozo po užiti fruktozi pri večini pojavila večja lakota in želja po visokokalorični hrani, kot so piškoti in sladkarije.

Znano je, da različni sladkorji različno vplivajo na naše telo, pomembno pa je seveda tudi, v kolikšnih količniah ter v kakšni obliki jih zaužijemo. Sadje vsebuje vlaknine, vitamine in minerale, zato je zdrava alternativa hrane z veliko dodanimi sladkorji in maščobami. Čisti sadni sokovi vsebujejo veliko sladkorja, zato je dnevno priporočena količina po oceni Britanskega dietetičnega združenja do 150 ml.

Šest čajnih žličk na dan

Sladkor se v hrani pojavlja pod različnimi imeni - maltoza, glukoza, fruktoza, saharoza, laktoza, med, sirup sladkornega trsa in sladkorne pese. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije  je uživanje majhnih količni sladkorja, približno šest čajnih žličk na dan, zdravo, a večina odraslih in otrok zaužije na dan več sladkorja. Sladka živila, ki se jim moramo izogibati so sladkarije, pecivo, piškoti, čokolada, gazirane in sladke pijače.

Lačni po fruktozi

Skupini 24 prostovoljcev so ponudili sladkano aromatizirano pijačo z okusom češnje, pri čemer niso bili seznanjeni, ali je v njej fruktoza ali glukoza. Nato so jih ob slikah hrane prosili, naj ocenijo kako lačni so. O večji lakoti so poročali po zaužitju fruktoze, slikanje pa je pokazalo tudi drugačno aktivnost možganov. Udeleženci poskusa so se bolj odzvali na fotorgafije s hrano, če so popili pijačo s fruktozo kot v primeru glukoze.

Četudi oba sladkorja vsebujeta enako količino kalorij, ju telo razgrajuje na različna načina. Mnenja strkovnjakov, kaj je boljše, se sicer še vedno razlikujejo. Četudi je bilo o fruktozi napisanega že veliko negativnega, nekateri poudarjajo, da je slajša in jo porabimo manj od glukoze ter tako posledično zaužijemo manj kalorij. Zatrjujejo tudi, da je uživanje izolirane fruktoze drugače vpliva na telo in prebavo kot uživanje sadja, ko se sladkor v kri prehaja postopoma.

Raziskava je bila objavljena v reviji PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States od America.

Več vsebin s področja alternative in zdravega življenja tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.