Zdravje > Prehrana
99 ogledov

Vpliv GSO industrije

Zivljenje 03.04.14. jabolka, foto: shutterstock Shutterstock
Po opažanjih direktorice Instituta za trajnsotni razvoj Anamarije Slabe je v ZDA povezava med industrijo GSO in politiko oziroma administracijo izjemno tesna.

Administracija ZDA nadaljuje z GSO (gensko spremenjeni organizmi op. p.) prijazno politiko, kljub vse glasnejšemu nasprotovanju vrste strokovnjakov, potrošnikov in javnosti. Tako dovoljenje za prodajo gensko spremenjenih jabolk v ZDA komentira direktorica Instituta za trajnostni razvoj Anamarija Slabe.

Kot smo pisali, bo v ZDA podjetje Okanagan Speciality Fruits lahko sadilo gensko spremenjena jabolka, ki ne porjavijo, če jih narežemo ali obtolčemo.

GS industrija toži državo 

Po opažanjih Slabetove je v ZDA povezava med industrijo GSO in politiko oziroma administracijo izjemno tesna. “V vrsti zveznih držav so pripravili pobude za sprejem zakonodaje za obvezno označevanje GS živil, vendar ga je GS industrija z milijonskimi zneski večinoma uspela zavreti, ne pa povsod,” opisuje. V Vermontu, kjer so zakon sprejeli, bo GS industrija državo denimo tožila: “V takem vzdušju ni bilo pričakovati, da bi GS jabolka ne dobila zelene luči.” 

Zatrjuje, da teh GS jabolk v EU zaenkrat ne bo. “Kako pa bo v prihodnje, pa bo v resnici odvisno tudi od TTIP, zato ji tudi nasprotuje ogromno prebivalcev EU,” dodaja. Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo oziroma TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) je sicer trgovinski sporazum, o katerem se pogajata Evropska unija in Združene države Amerike. Namen pogajanj je odprava trgovinskih ovir v številnih gospodarskih sektorjih.

Gensko spremenjeni organizmi pri nas

“Uradno v Sloveniji GS rastlin ne gojimo, za prakso pa ne moremo reči. Verjetno namenoma ne, lahko pa bi se tudi tu kdo našel,” pravi Slabetova. Pojasnjuje, da uporablja slovenska živinoreja precej uvožene krme, ki vsebuje GS koruzo in sojo, in je tudi označena kot GSO. Če se želimo izogniti živalskim proizvodom iz živali, ki so jih krmili z GSO, moramo po njenih besedah poseči po živilih iz ekološke pridelave, kjer je raba GSO v celoti prepovedana, ali mleku in mlečnih izdelkih s certifikatom "brez GSO", ki pa jih je v Sloveniji malo.

“V živilih rastlinskega porekla pa je verjetnost prisotnosti GSO majhna, oziroma mora biti označena, če je nad 0,9 odstotka. Pri živalskih proizvodih pa označevanje glede krmljenja z GSO ni predpisano,” pojasnjuje. Trenutno na institutu čakajo na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da bo v skladu s skorajšnjo novo uredbo o nacionalni pristojnosti glede gojenja GSO, prepovedalo gojenje GS rastlin pri nas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.