Zdravje > Prehrana
505 ogledov

Vsi zdravilni učinki brokolija

brokoli Shutterstock
Brokoli vsebuje glukozinolate in sulforafan, ki preprečujejo nastanek nekaterih vrst raka.

Brokoli se od druge zelenjave razlikuje po vsebnosti glukozinolatov in sulforafana, spojin, ki preprečujejo nastanek nekaterih vrst raka, pravi nutricionistka in živilska tehnologinja Mireia Carbonell. Ob tem izpostavlja, da brokoli pozitivno učinkuje na kardiovaskularni sistem ter ima protivnetne in antioksidativne lastnosti. Uživanje brokolija strokovnjakinja priporoča tudi ljudem, ki imajo fibromialgijo ali humani papilomski virus (HPV). 

Zdravju koristne žveplove spojine, ki jih vsebuje brokoli, lahko oddajajo neprijeten vonj, še posebej, če brokoli kuhamo predolgo, zaradi česar ga mnogi sovražijo in ga ne želijo niti poskusiti. A obstaja več načinov pripravljanja brokolija, ki naredijo to zdravo vrsto zelenjave mamljivo tudi za ljudi, ki je običajno ne marajo. Med drugim ga lahko uporabite v juhah, obarah, solatah, hamburgerjih, sendvičih, testeninah in na picah.

Le 15-minutno kuhanje

Najboljši način za pripravo brokolija, da ta v kar največji meri ohrani vitamine in antioksidante, je 15-minutno kuhanje na pari ali pa tri do pet minutno kuhanje v vreli vodi, svetuje Carbonellova.

Brokoli ima visoko vsebnost vitaminov in mineralov, kot so vitamina A in C, folna kislina, fosfor, kalij, magnezij, železo in vlaknine. Poleg tega pa ima tudi malo kalorij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.