Zdravje > Prehrana
2762 ogledov

Z vladno uredbo proti tem škodljivim živilom

Transmaščobe

Če margarine na trgovskih policah v Sloveniji, ki so še pred desetletjem veljale za največji vir škodljivih transmaščob, le teh ne vsebujejo več, so le te v številnih živilih, predvsem tistih iz pekarn in slaščičarn.

Pekarna Zdravje Transmaščobe: Tokrat pod drobnogledom margarine

Ministrstvo za zdravje skupaj je z ministrstvom za kmetijstvo po vzoru nekaterih evropskih držav, predvsem Danske, pripravilo predpis, ki v Sloveniji prepoveduje prodajo živil z več kot dvema gramoma transmaščob v sto gramih maščobe oziroma živil. 

Limonini vaflji V ZDA so jih prepovedali, EU še kar menca Slovenija Nevarne transmaščobe: v ZDA jih prepovedujejo, Evropa pa še kar menca

Uredbo je objavilo ministrstvo za kmetijstvo, določbe uredbe pa veljajo za vsa rastlinska olja, maščobe in maščobne emulzije ter živila, ki vsebujejo takšna olja, maščobe in maščobne emulzije: "Ne glede na prejšnji odstavek se določbe te uredbe ne uporabljajo za živalska olja in maščobe ter za živila, kjer je vsebnost trans maščobnih kislin posledica njihove naravne prisotnosti v živalskih oljih in maščobah, ki so sestavni del teh živil," piše v dokumentu. Živila, ki ne izpolnjujejo zahtev iz te uredbe so lahko v prometu največ šest (dvanajst) mesecev od  uveljavitve uredbe.

Poznavalci pravijo, da naj naša živilska podjetja ne bi imela težav, saj so se v glavnem prilagodila bolj zdravim prehranjevalnim trendom. Težave predstavljajo predvsem uvoženi, cenejši izdelki. 

Transmaščobe so dokazani dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni, zato je treba njihovo prisotnost v prehrani omenjiti na čim nižjo raven. Številne raziskave so pokazale, da povečujejo raven slabega krvnega holesterola ter zelo povečujejo tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja ter drugih kroničnih bolezni.

hrana, maščobe Maščobe Zdravje Maščobe: Ene preganjamo, drugih pa ne

Prvi so bili Danci

Prva članica Unije, ki je omejila dovoljeno vsebnost transmaščob v oljih in maščobah, je bila Danska leta 2003. Podobne ukrepe so kasneje uvedle tudi Avstrija (2009), Madžarska (2013) in Latvija (2015), medtem ko imajo prostovoljne omejitve v Belgiji, Grčiji, Nemčiji, na Nizozemskem, Poljskem in v Veliki Britaniji. Priporočila o količini transmaščob so izdala ministrstva za zdravje v Bolgariji, na Finskem, na Malti, na Slovaškem in v Veliki Britaniji.
 

Komentarjev 1
  • gody 17:09 19.marec 2018.

    kaj pa nitriti in nitrati v mesninah? rastni hormoni v mesu? beljakovine v skoraj vseh živilih, tudi kruhu? celuloza v kruhu, ki jo ljudje pridno kupujejo?