Zdravje > Prehrana
371 ogledov

Začimba, ki jo morate imeti

kardamom Žurnal24 main
Pomaga pri depresiji, okrepi imunski sistem, preprečuje prehlad, razstruplja telo ...

Kardamom ima aromatičen pekoč okus, ki se ga dobro meša z drugimi zelišči. Malce spominja na ingver in klinčke, je nekoliko bolj sladek, zato ga lahko uporabite tudi v raznih sladicah. 

Je začimba, ki ji pripisujemo številne zdravilne učinke, za njene pozitivne učinke pa so dovolj že minimalne količine. 

Tudi kot afrodiziak 

Kardamom poskrbi za naš imunski sistem, saj vsebuje snovi, ki uničujejo škodljive bakterije, viruse in glivice. Izboljšal bo okus čaja in pomiril sluznico ust in žrela. Deluje celo kot ekspektorans, kar pomeni, da pospešuje izkašljevanje oziroma lajša izločanje odvečne sluzi. Podpira tudi presnovo v možganih in spodbuja našo koncentracijo.

Pomaga lajšati prebavne težave, kot so slaba prebava, vetrovi in črevesni krči. Kitajska medicina ga uporablja kot krepčilo pri inkontinenci.

Kadamom pa je v tradicionalni medicini naveden tudi kot afrodiziak, koristen je tudi v boju proti depresiji. Pripravke iz kardamoma je znanstveno opisala nemška strokovna komisija, ki ga je priporočala kot sredstvo proti depresiji. Dnevna doza je do dva grama v različnih pripravkih.

Poskrbi tudi za razstrupljanje telesa, saj deluje diuretično, pospešuje odvajanje urina in spodbuja delovanje jeter ter ledvic. Ta vsestranska začimba preprečuje celo vnetja urinarnega trakta, pomaga tudi pri ledvičnih kamnih. 

Žvečenje kardamomovih semen osveži naš zadah, njegova eterična olja pa krepijo dlesni in nevtralizirajo bakterije. 

Čaj iz kardamoma

Za zdravilen čaj potrebujete deset zdrobljenih semen, ki jih prelijete z decilitrom vroče vode. Pustite mirovati 15 minut, nato precedite. Napitku dodate deciliter mleka, okus pa lahko še dodatno izboljšate z vanilijo, cimetom in s sladkorjem.

Zdrobljena semena lahko v čaju dodajate mešanici drugih začimb, lahko pa ga uporabite tudi ob kavi. Dovolj je že eno zmleto zrnce v skodelici kave. Lahko ga dodajamo k hrani, k raznim sladicam, pa tudi omakam.

anja.scuka@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.