Zdravje > Prehrana
3652 ogledov

Zaradi popularnega zeliščnega čaja skoraj umrl

Zaradi čaja doživel hipertenzivno krizo.

Sladki koren je priljubljeno sladilo, ki ga danes najdemo v številnih brezalkoholnih in alkoholnih pijačah, v raznih živilih kot so sladkarije, prigrizki, čaji, v prehranskih dopolnilih in zdravilih rastlinskega izvora ter tobačnih izdelkih.

Da je priljubljeni sladki koren lahko tudi nevaren, dokazuje primer moškega, ki so ga zaradi izredno visokega krvnega tlaka sprejeli v bolnišnico, piše v najnovejši kanadski raziskavi, objavljeni v prestižni reviji CMAJ (Canadian Medical Association Journal.)

"Izdelki, ki vsebujejo ekstrakt sladkega korena, lahko zvišajo krvni tlak, povzročijo zadrževanje vode in zmanjšajo raven kalija," je pojasnil raziskovalec Jean-Pierre Falet z Oddelka za nevrologijo na Univerzi McGill v Montrealu. Strokovnjak je ob tem opozoril, da si lahko s prekomernim uživanjem nekaterih zelišč naredimo veliko škodo.

Možganska kap: Čižmek Bolezen, ki ubija tiho Zdravje Hipertenzija: To lahko naredi ta tihi ubijalec

Čaj iz sladkega korena

84-letni moški je obiskal urgenco zaradi zelo povišanega krvnega tlaka oziroma hipertenzivne krize. Zdravniki so pozneje ugotovili, da je njegovo kritično stanje posledica pitja doma pripravljenega čaja iz sladkega korena. Bolnik je imel simptome kot so hud glavobol, občutljivost na svetlobo, bolečine v prsih, utrujenost in zadrževanje tekočine v telesu, povzema portal medicalxpress.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Omenjeni moški, ki je sicer v preteklosti že imel visok krvni tlak, je zadnja dva tedna pred dogodkom dnevno popil od 1 do 2 kozarca čaja, ki se tradicionalno uporablja za ohranjanje normalnega delovanja želodčne sluznice in tankega črevesja. Večja poraba čaja iz sladkega korena je sicer značilna predvsem na območju z vročim podnebjem, saj naj bi ustavil občutek žeje.

Pazljivo pri uporabi

Tudi na Nacionalnem inštitutu za zdravje (NIJZ) opozarjajo na sladki koren, ki se pojavlja v "več živilih v različnih količinah in oblikah."

"Neželeni dogodki, o katerih poročajo v primerih prekomerne uporabe sladkega korena, so povezani s srcem in ožiljem (povišan krvni tlak, aritmije srca, edem), živčnim sistemom (nevrološke težave), težavami v delovanju ledvic, z mišično oslabelostjo, alergijskimi reakcijami kot so poslabšanje simptomov astme ali dermatitis, ter z interakcijami z zdravili," dodajajo na NIJZ. Gre torej za neželene dogodke, ki jih omenja in dokazuje tudi raziskava.

"K sladkosti sladkega korena največ prispeva glicirizinska kislina," opozarjajo naši strokovnjaki, ki dodajajo, da so na glicirizinsko kislino še posebej občutljivi posamezniki s pomanjkanjem kalija (hipokalemijo), s težavami s prebavo, z motnjami v delovanju ledvic, s povišanim krvnim tlakom, anoreksijo in pa  nosečnice in starejši ljudje. Zaradi široke uporabe sladkega korena in njegovih ekstraktov v živilskih in farmacevtskih izdelkih, je zato nujna previdnost pri uporabi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar vec
    vec 21:06 04.junij 2019.

    v katerih izdelkih pa je ?

  • Tatjana Ha 13:29 03.junij 2019.

    Čisto verjamem, ker sem že sama ugotovila, da mi ni dobro od njega,srce mi ponori...

Sorodne novice