Zdravje > Prehrana
3 ogledov

Zaščita z mlečnimi zdelki

mlečni izdelki sir mleko jogurt Shutterstock
Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki večkrat dnevno zaužijejo polnomastne mlečne izdelke, za 23 odstotkov manjše tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa dva.

Raziskava centra za sladkorno bolezen Univerze v Lundu na Švedskem potrjuje ugotovitve več epidemioloških raziskav, da pogosto uživanje mlečnih izdelkov lahko deluje zaščitno. Prehranske maščobe lahko vplivajo na presnovo glukoze in odzivnost na inzulin, zato imajo lahko odločilno vlogo pri razvoju sladkorne bolezni tipa dva, so sporočili na EASD.

Kongres Evropskega združenja za raziskovanje sladkorne bolezni (EASD), ki je ta teden potekal na Dunaju, je bil tudi letos priložnost za predstavitev številnih raziskav in novih dognanj o zdravljenju sladkorne bolezni in preprečevanju zapletov. Raziskave so pokazale, da lahko zamenjava nasičenih maščob z enkrat nenasičenimi in poli nenasičenimi maščobami pomaga pri preprečevanju sladkorne bolezni tipa dva. Pri tem v centru za sladkorno bolezen Univerze v Lundu kot boljšo izbiro predlagajo maščobe rastlinskega izvora.

V tej novi raziskavi so se osredotočili na vnos glavnih virov prehranskih maščob, razdeljenih glede na vsebnost maščob, in povezanost s tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa dva. V raziskavi je sodelovalo okoli 27 tisoč posameznikov, starih od 45 do 74 let, med njimi je bilo šestdeset odstotkov žensk. V 14 letih spremljanja so odkrili 2.860 primerov sladkorne bolezni tipa dva.

Raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki večkrat dnevno zaužijejo polnomastne mlečne izdelke (osem ali več porcij), za 23 odstotkov manjše tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa dva kot tisti, ki dnevno zaužijejo samo eno porcijo ali manj.

Povečano uživanje smetane, trideset mililitrov ali več dnevno, v primerjavi s tistimi, ki zaužijejo 0,3 mililitra smetane ali manj dnevno, je povezano s 15-odstotnim zmanjšanjem tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Po ugotovitvah raziskovalcev tudi uživanje polnomastnega mleka zmanjšuje tveganje, in sicer za dvajset odstotkov, če primerjamo ljudi, ki so dnevno zaužili 180 mililitrov polnomastnega mleka na dan, in tiste, ki ne uživajo polnomastnega mleka. Kot so poudarili, pa niso odkrili nobene povezave med uživanjem hrane z nizko vsebnostjo maščob in tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa dva.

Uživanje večjih količin rdečega mesa ali mesnih izdelkov, ne glede na vsebnost maščob, pa je povezano s povečanim tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Kot so pojasnili, je bilo povečano tveganje za razvoj bolezni višje pri uživanju obrokov z nižjo vsebnostjo maščob kot pri uživanju obrokov z višjo vsebnostjo maščob.

Po besedah vodje raziskave Ulrike Ericson zmanjšanje tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa dva pri pogostem uživanju polnomastnih mlečnih izdelkov kaže, da mlečne maščobe vsaj delno pojasnjujejo zaščitno povezanost med mlečnimi izdelki in to boleznijo. Ugotovitve raziskovalcev po njenem mnenju kažejo, da imajo v nasprotju z maščobami živalskega izvora maščobe, značilne za mlečne izdelke, lahko zaščitno vlogo pri razvoju sladkorne bolezni tipa dva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.