Zdravje > Prehrana
441 ogledov

Zato nam po špargljih smrdi urin

Šparglji Shutterstock
Polni so vlaknin, mineralov in vitaminov, povečajo našo odpornost ter nižajo koncentracijo slabega holesterola. Vsebujejo pa tudi asparagin ...

Sezona šparglje ali belušev se v Sloveniji prične z aprilom in traja do sredine junija. Ker spada med zelenjavo, ki slabo prenaša skladiščenje, je zato zdaj idealen čas za jedi iz špargljev.

Izbirate lahko med lasastimi, obmorskimi, navadnimi ali divjimi šparglji, vsi imajo nizek glikemični indekas in so idealni tudi za tiste, ki pazijo na svojo postavo ter vnos kalorij.

šparglji | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Kriv je asparagin

Njihova glavna sestavina je voda, polni so vlaknin, številnih mineralov in vitaminov. V njih je tudi rutin, ki je flavonoid in antioksidant, zato šparglje priporočajo za osebe s povišanim krvnim tlakom. Zelo rade ga imajo tudi nosečnice, saj vsebuje folno kislino, ki pomaga k zdravemu razvoju otroka v maternici.

So odličen diuretik, čistijo kri, krepijo imunski sistem in znižujejo koncentracije slabega holesterola. Vsebujejo glutation, ki zmanjšuje tveganje za nastanek raka.

Veliko ljudi pa se po uživanju špargljev prestraši značilnega vonja urina. Ta nenavaden vonj nastane zaradi razstrupljanja, ki ga spodbudi asparagin, ki ga vsebujejo šparglji. Ta namreč spodbuja delovanje ledvic in pospeši izločanje urina. Ko se asparagin razgradi, iz njega nastaneta amonijak in jantarjeva kislina, ki sta kriva za takšen vonj. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.