Zdravje > Prehrana
46279 ogledov

Zato pred pečenjem ne solite mesa

Žar Profimedia
Za eno osebo potrebujemo okrog 120 gramov mesa brez kosti ali 180 gramov mesa s kostjo.

Na zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pripravili nekaj zelo koristnih napotkov za popoln piknik z žarom, ob tem poudarjajo pomen varčne rabe hrane. Pripravite je le toliko, da je ne boste metali proč ...

Japonci kar z majhnim žarom na mizi ...

"Priprava jedi na žaru na oglje, plin, elektriko, ali pa v pečici z žarom, vse to so načini kuhanja s suho vročino. Učinek žara lahko dosežete tudi na kuhalni plošči, če imate posebno posodo, ki jo Angleži imenujejo "grill", Američani "barbeque", Japonci pa imajo kar na mizi poseben majhen, t. i. japonski žar, kjer si vsak sam speče svoj na zelo tanko narezan kos mesa, ribe ali zelenjave," naštevajo pri ZPS.

Pojasnjujejo, da je značilnost žara visoka temperatura, ki lahko doseže tudi več kot 300 stopinj Celzija, plameni, ki se vijejo iz oglja, pa lahko dosežejo celo 500 stopinj Celzija.

"Ob tako visoki temperaturi se lahko živila kaj hitro zažgejo, postanejo neužitna in celo nevarna za zdravje," opozarjajo. 

 

Varčujte s hrano

Prebivalec Slovenije je po podatkih Statističnega urada RS v 2019 zavrgel povprečno 1,3 kilograma hrane na teden, v celem letu pa 67 kilogramov. "To je sicer en kilogram manj kot v 2018, kljub temu, da je bila celotna količina proizvedene odpadne hrane v 2019 (140.804 ton) nekoliko večja kot v 2018 (139.856 ton)," opisujejo.  

Po oceni je bilo v odpadni hrani 39 odstotkov užitnega dela, takega, ki bi ga, s pravilnim odnosom do hrane ter z nekaj iznajdljivosti lahko preprečili ali vsaj zmanjšali. 

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da pripravite za piknik le toliko hrane, kolikor je zares potrebujete.
"Za eno osebo potrebujemo okrog 120 gramov mesa brez kosti ali 180 gramov mesa s kostjo, velja za vse vrste mesa skupaj. Če žar popestrimo s sirom in gobami, jih kupimo po okrog 30 gramov in za toliko zmanjšamo količino mesa," pravijo. Obenem za eno osebo potrebujemo še približno 300 gramov zelenjave in ne več kot 120 gramov kruha na osebo. 

"Za popestritev in osvežitev lahko pripravimo kakšno solato: krompirjevo, solato s kuskusom ali prosom. Solate pripravimo dan prej in jih dobro ohladimo. Za sladico lahko spečemo lahek biskvit ali postrežemo s sadjem," svetujejo pri ZPS. 

Najprimernejša živila za žar so ...

Pri ZPS pojasnjujejo, da se lahko za pečenje na žaru uporabi vsak kos mesa, odvisno pa je seveda od naprave: "Če je to žar na plin in ima kuhalno ploščo, je možnosti priprave različnih živil seveda več, kot če pečete na rešetki nad ogljem. Lahko pa si tudi pri žaru, ki ima samo rešetko, pomagate tako, da sami izdelate "posodo z luknjami". Kupite aluminijasto posodo za enkratno uporabo in jo večkrat preluknjate."

Kuharji za pripravo mesa na žaru večinoma priporočajo meso, ki ima nekaj več maščobe. Naštevajo, da so to na primer trebuševina, zrezki zunanjega stegna, telečja ali svinjska zarebrnica ali rebra, svinjska vratovina, in drugo. Pusti kosi mesa so po njihovih navedbah manj primerni, ker se rado zgodi, da postanejo preveč pusti.

"Danes so priljubljeni že pripravljeni izdelki za peko na žaru, kot so čevapčiči, začinjeni kosi mesa in ražnjiči, saj z njimi razen pečenja ne boste imeli dela," pravijo. Če boste sami pripravili meso za žar, svetujejo, da ga pred pečenjem ne solite, saj se bo iz njega med pečenjem izcedilo manj soka, bolj enakomerno se bo spekel in še sočnejši bo. Sol dodajte kasneje. 

Izbirajte tiste vrste rib, ki imajo bolj čvrsto meso, kot so zrezki lososa in tuna, večje postrvi, brancin ... Ribe boste najlažje spekli v posebni mreži za pečenje rib na žaru, za škampe ali kozice lahko uporabite "posodo z luknjami". 

ZPS

Od zelenjave je za pečenje na žaru po njihovih navedbah primerna naslednja zelenjava: polovica paradižnika, razrezan korenček, bučke, jajčevci, paprika, čebula, koleraba in buče: "Narezano zelenjavo lahko zavijete v aluminijasto folijo ali popečete v "posodi z luknjami"." 

Žar | Avtor: Profimedia Profimedia

Za žar s piknikom pa še potrebujete:

  • grebljico za oglje, lopatico,
  • vilice in prijemalko na dolgih ročkah za peko živil na rešetki,
  • zaščitne rokavice,
  • vodo za gašenje v primeru požara,
  • vodo za umivanje rok (lahko si pomagate z vlažilnimi robčki in ostanki limon),
  • vejice začimb (rožmarin) za nanašanje omake na meso med pečenjem,
  • sončno kremo in klobuk.

anja.scuka@zurnal24.si